fredag 22 januari 2010

Citron och Hallonmoussetårta


ca 10 bitar
Botten
1 ägg
2 msk socker
1 msk kakao
2 msk potatismjöl
1/2 msk bakpulver

Sätt på ugnen på 250 grader
Smörj formen eller kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda resten av ingredienserna och rör ner i smeten. Häll sedan i formen.
Grädda ca 5 min mitt i ugnen.
Lossa kakan från formen . Diska formen och lägg tillbaka kakan.

Mousse
1 paket hallon 200g
4 gelatinblad
2 äggulor
2 äggvitor
1 dl+1 msk socker
finrivet skal av en citron
1+1 tsk pressad citron
1 burk kesella 250g
1 dl mellangrädde
Tina och passera hallonen genom en sil. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Vispa äggulor och 1dl socker poröst. Tillsätt citronskal, 1tsk citronsaft och kesella.
Vispa grädden och blanda i ner den.
Ta gelatinet och smält dem på svag värme i en kastrull. Blanda i citronsmeten.
Vispa äggvitorna till skum.Tillsätt 1 tsk citronsaft och vispa till fast skum. Vänd ner vitan i smeten. Häll hälften av smeten i formen.
Blanda ner hallonpure och 1 msk socker i resten av smeten och häll den ovanpå citronsmeten. Ställ i kylen ca 4 tim

Den här mossen är lagom söt. Jag använde kesella 1% . Men man kan variera själv hur fet man vill ha moussen. Receptet kommer i från laga lätt tidningen 2006 nr 1.

1 kommentar:

  1. Oj vad gott det lät, måste testa detta någon gång:) Kram sabina

    SvaraRadera