söndag 21 februari 2010

Surdegslimpa


1dl kruskakli
1 dl linfrön
1 dl 4-kornskross (kornkross,rågkross,havrekross.vetekross)
1 dl grovt rågmjöl
1 dl rågsurdegsgrund
1 tsk salt
7 dl mjölk
1 rivet äpple
17 dl vetemjöl special
Ev garnering linfrön

Dag 1
Blanda kruskakli, linfrön, 4-kornskross och rågmjöl med mjölken i en kastrull och låt koka upp. Låt svalna ca 30 min
Blanda i rågsurdeg, täck med plast och låt stå i rumstemperatur över natten.

Dag 2
Blanda i salt, rivna äpplet och mjölet i surdegsblandningen. Arbeta degen i maskin ca 15 min tills du får den konsistens på deg du vill ha.
Dela degen i två delar forma och lägg i brödformar. Låt jäsa ca 2-3 tim under bakduk.
Skåra brödet och ha på linfrön.
Sätt på ugnen 225grader
Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 30 min, sätt i en ugnstermometer och när det visar 98grader är brödet färdigt kan ta ca 25 min till.
När brödet är färdigt kan du pensla brödet med kallt vatten.

Rågsurdegsgrund
Dag 1
2 1/2 dl rågmjöl grovt
2 dl vatten(37 grader)
Blanda vatten och rågmjöl i en glasburk, täck med plast eller ett lock och ställ i rumstemperatur.
Tips ställ burken i skåpet över kylen.
Rör om varje dag.
Dag 3
1 dl rågmjöl grovt
1dl vatten(37 grader)
Tillsätt rågmjöl och vatten. Plasta in och låt stå i rumstemperatur.
Dag 4
1 dl rågmjöl grovt
1 dl vatten
Tillsätt ytterligare rågmjöl och vatten. Låt stå ett dygn till sedan är surdegen redo att bakas med.

Hur du håller liv i en surdeg Martin tipsar på sin blogg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar