söndag 28 februari 2010

Grillkryddad hokifile med bacon,bönor och mango


4 pers
800 g hokifile
1-2 pkt bacon
300g haricots verts ( frysta)
2-3 dl mango ( fryst)
grillkrydda ( kockens)
ev salt, svarpeppar
Att steka i flytande smör & rapsolja

Skär fisken i mindre bitar krydda med grillkrydda. Stek fisken tills den blir färdig ca 4 min på var sida. Fräs baconen till den blir knaperstekt. Fräs bönorna men baconen en liten stund och ha i mangon låt steka med någon minut salta och peppra.servera med bulgur och ev en klick gräddfil.

Denna kombination av bacon fisk mango och grillkrydda är så god. Med tinad fisk, bönor och mango är denna rätt färdig inom 20 min.
Receptet har jag hämtat från buffe tidningen 2005 nr6

Smakförstärkare


För fyra år sedan fick jag lära mig lite nya ord. Kemi var inte mitt favorit ämne i skolan. Men när jag var på Tommy Svenssons föreläsning "Den kräsne konsumenten" insåg jag att man bör kunna lite kemi för att veta vad man stoppar i sig för något och hur det påverkar kroppen. Jag vill välja själv vad jag äter för något vill inte bli lurad av industrin bara för att det är godkänt av livsmedelsverket. Mononatriumglutamat E621 var ett nytt ord för mig det är en smakförstärkare som finns bl.a i chips , soppor, buljong, kryddor, färdig rätter. Smakförstärkare används så att kryddor, maträtter m.m smakar mycket och vi lockas att äta mer. Glutaminsyran som man tillsätts ger oss ett nytt smaksinne som kallas "Umami".
Många reagerar på smakförstärkare utan att veta att det beror på maten. Man kan t.ex få migrän, diaree, röda utslag m.m . En del barn kan bli väldigt aktiva svårt att slappna om de får i sig en stor mängd. I många skolor har man aromat och grillkrydda framme och skolelever tar det på sina hårda smörgåsar. Läs mer om smakförstärkare på utbildningscenter.

När jag var och handlade på en Asiatisk affär för ett tag sedan såg jag i en monter stora påsar med smakförstärkare blev helt chockad att det får säljas i så stor mängd i en affär.
Idag när jag veckohandlade så blev jag glatt överraskad jag hittade Kockens grillkrydda utan E621 hoppas att fler företag tar efter.

fredag 26 februari 2010

Spiral halsduk



I höstas såg jag för första gången denna häftiga spiralhalsduk. Problemet var bara att jag behövde sticka den själv om jag skulle ha någon. Jag har inte stickat sedan jag gick i skolan och hade inga bra minnen av det så hur skulle jag fixa det. Men med lite övertalning av en vän som skulle visa mig hur jag skulle göra med orden "det är inte svårt". Jag provade och oj vad roligt det var och lätt. Fort gick det så jag gjorde två stycken i olika färger så dottern och jag kan låna av varandra.

Stickning har blivit väldigt populärt sista tiden och jag förstår det för det är avkopplande man får sinnesro. Det sätter fart på hjärnan man är kreativ. Många säger att de löser problem under tiden som de stickar men det kan inte jag ännu. Jag måste vara här och nu annars stickar jag fel. Jag hoppas att fler vågar prova om jag kan så kan de flesta. Nu håller jag på att sticka ett par benvärmare det har varit en utmaning för mig återkommer om det när de är klara.
Om du vill göra en spiralhalsduk så finns det att köpa/beställa på Garnverket man behöver två strumpstickor beskrivning finns på deras hemsida.

onsdag 24 februari 2010

Linsbiffar med mangosås och bulgur


Linsbiffar ca 8 st
2 dl kokta röda linser
4 morötter
1 st rödlök
1-2 msk persilja
2 tsk spiskummin
1 tsk curry
2 vitlöksklyftor

Koka linserna och låt rinna av i ett durkslag.
Fin riv morötterna och löken.
Fräs kryddorna och löken i olja någon minut. Tillsätt morötterna och den pressade vitlöken låt fräsa någon minut till.
Blanda nu allt och forma till små biffar och stek i rapsolja.

Mangosås
1- 2 dl fryst mango
1 pressad lime
1/2 hackad röd chili
2 dl turkisk yoghurt
salt, svartpeppar

Bland alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Servera med bulgur.

söndag 21 februari 2010

Surdegslimpa


1dl kruskakli
1 dl linfrön
1 dl 4-kornskross (kornkross,rågkross,havrekross.vetekross)
1 dl grovt rågmjöl
1 dl rågsurdegsgrund
1 tsk salt
7 dl mjölk
1 rivet äpple
17 dl vetemjöl special
Ev garnering linfrön

Dag 1
Blanda kruskakli, linfrön, 4-kornskross och rågmjöl med mjölken i en kastrull och låt koka upp. Låt svalna ca 30 min
Blanda i rågsurdeg, täck med plast och låt stå i rumstemperatur över natten.

Dag 2
Blanda i salt, rivna äpplet och mjölet i surdegsblandningen. Arbeta degen i maskin ca 15 min tills du får den konsistens på deg du vill ha.
Dela degen i två delar forma och lägg i brödformar. Låt jäsa ca 2-3 tim under bakduk.
Skåra brödet och ha på linfrön.
Sätt på ugnen 225grader
Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 30 min, sätt i en ugnstermometer och när det visar 98grader är brödet färdigt kan ta ca 25 min till.
När brödet är färdigt kan du pensla brödet med kallt vatten.

Rågsurdegsgrund
Dag 1
2 1/2 dl rågmjöl grovt
2 dl vatten(37 grader)
Blanda vatten och rågmjöl i en glasburk, täck med plast eller ett lock och ställ i rumstemperatur.
Tips ställ burken i skåpet över kylen.
Rör om varje dag.
Dag 3
1 dl rågmjöl grovt
1dl vatten(37 grader)
Tillsätt rågmjöl och vatten. Plasta in och låt stå i rumstemperatur.
Dag 4
1 dl rågmjöl grovt
1 dl vatten
Tillsätt ytterligare rågmjöl och vatten. Låt stå ett dygn till sedan är surdegen redo att bakas med.

Hur du håller liv i en surdeg Martin tipsar på sin blogg

lördag 20 februari 2010

Rågflinggröt


Denna gröt gjorde jag en morgon när det kändes som det mesta var slut här hemma det var med andra ord dags att handla. Men vad god den blev, så den har jag gjort många mornar efter det.

1dl rågflingor
1 msk solroskärnor
11/2 dl vatten
1/2 dl mjölk
en nypa salt
lite kanel
1 dl hallon

Blanda alla ingredienser utom hallonen i en kastrull. Koka upp och låt sjuda 3-5 min.
Rör om då och då.
När gröten är färdig blanda i de frysta hallonen efter smak. Och häll upp på tallriken servera med mjölk och ev mer kanel.

måndag 15 februari 2010

Laxburgare med limedressing

500g laxfilé
1 ägg
2 vitlöksklyftor
1/2 pressad citron
1/2 dl persilja
salt
svartpeppar

Lägg laxfilé i en matberedare, lägg i pressade vitlöksklyftor och övriga ingredienser.
Mixa till färs. Forma färsen till fyra burgare. Stek dem på medelvärme i ca 5 min per sida.

Limedressing
1 pressad lime
2 dl turkisk yoghurt
1 tsk flytande honung
salt
svartpeppar

Serveras gärna med hamburgerbröd, avokado och sallad

söndag 14 februari 2010

Alla hjärtansdag semla


Idag firade vi alla hjärtansdag med hemagjorda semlor.
Semelbullen är gjord av vanlig vetebulldeg. Det gick jätte bra att använda pepparkakshjärtat. Denna semla blev väldigt uppskattad.

Hamburgerbröd


12 st
50g jäst
5 dl ljummet vatten
1 dl rapsolja
2 tsk salt
2 dl havrekli
12 dl dinkelsikt
pensling: 1 ägg och svarta sesamfrön

Smula ner jästen i det 37g vattnet. Tillsätt olja,salt.
Blanda i havrekli och dinkelsikt spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen smidig.
Jäs degen i 30 min.
Knåda degen baka sedan små bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Jäs i 30 min.
Sätt på ugnen 225grader
Vispa ägg pensla på brödet. Strö på sesamfrö grädda i ugnen i ca 10-12 min.

Ulrika Davidsson har inspirerat mig att göra egna hamburgerbröd. Grundreceptet finns i hälsokokboken som hon har skrivit.

lördag 13 februari 2010

Sesamlax med röd curry quinoa


Denna laxrätt var god och kändes fräsch i smaken. Den röda curry pastan kan lätt bli för stark så jag rekommenderar att börja med en tsk och smaka av. Jag tycker det var spännande att använda svarta sesamfrön på laxen har inte använt den produkten i matlagning förut bara till brödbak. Receptet kommer från Risenta och Jacob Wismar.
4 port
2 dl röd quinoa
3 msk pumpa kärnor
1 röd paprika
1-2 tsk röd currypasta
1 msk pressad lime
500g laxfile
1 msk svarta sesamfrön
salt peppar
rapsolja

Sätt ugnen på 175 grader
Koka quinoan enligt anvisningarna på påsen.
Panera laxen i salt peppar och sesamfrön.
Stek laxen i ugnen ca 10min.
Fräs quinoa med röd pasta i en kastrull några minuter på medelvärme.
Hacka paprikan och blanda i quinoan. Tillsätt pumpakärnor och pressad lime.
Smaka av med salt.

Lycka till

fredag 12 februari 2010

Morotssoppa med curry


4 port
6 morötter
1 palsternacka
2 potatisar
2 gula lökar
2-3 vitlöksklyftor
4 cm färsk ingefära
2 msk rapsolja
1 msk curry
2 buljongtärningar höns eller grönsaks
13 dl vatten
1 lagerblad
1 krm timjan
salt
svartpeppar
1 msk pressad citron

Skala och riv grönsakerna grovt i en matberedare. Fräs grönsakerna och curryn i olja någon minut. Lägg i buljong, vatten, lagerblad, och timjan. Koka under lock 10 min.
Ta upp lagerbladet och mixa soppan med stavmixer. Smaka av med salt och svartpeppar och citronsaft.
Servera soppan med en klick turkisk yoghurt och gräslök.
Tips: Ta lite ingefära i taget och smaka av. Färsk ingefära kan lätt ta över smaken.

torsdag 11 februari 2010

matig omelett


Denna omelett går snabbt och man blir mätt.
2 port
4 ägg
1 gul lök fint hackad
1 tomat
1/2 - 1 röd paprika
1 näve torkad svamp
1-2dl kidneybönor
2 kokta potatisar
1 näve ruccola sallad
rapsolja
svartpeppar
salt

Hacka löken och paprikan. Skär potatis och tomat i mindre bitar.
smula sönder torkade svampen.
Vispa upp äggen lätt. Värm oljan i stekpannan och fräs löken en liten stund. Häll på äggen, kryddor, svamp, paprika och potatis.Häll i tomaterna och kidneybönorna i slutet.
Låt stå på svag värme tills omeletten stannat. Lägg på ruccolan.

Smaklig måltid

Jag använde svamp som jag plockade i höstas (trattkantarell och svart trumpetsvamp)

söndag 7 februari 2010

Kashmirkyckling i cashewnötsås


Detta recept kommer från Risenta. Rätten var god och lätt att göra. Jag tyckte dock att det blev lite för mycket smak av kardemumma. Så jag rekommenderar att ta 1/2 tsk kardemumma först och smaka av, i receptet står det 1 tsk. Jag hade också en burk kokosmjölk i stället för en halv.
Tänk på när du köper kokosmjölk att det är så stormängd kokosmjölk i som möjligt och inte så mycket vatten som en del fabrikat har i. Och att det inte är så mycket andra ingredienser som t.ex E224 konserveringsmedel som är kemiskt framställt. Så rent som möjligt. Jag hittar bästa och godaste kokosmjölken i Asiatiska affärer men det viktigaste läs innehållsförteckningen.
Kashmirkyckling i cashewnötsås
Jag serverade denna rätt med svartråris och hemkokta vita bönor.
Lycka till

lördag 6 februari 2010

Energikaka med quinoa


Jag skulle köpa en present åt en vän och var på världsbutiken (fair trade). Då såg jag en spännande bars som innehöll quinoa, amaranth, kwicha, kaniwa och råsocker. Jag köpte en och provade passade bra för jag hade nyss tränat styrketräning. Den var lagom söt lite smulig men god.
Quinoa innehåller mycket protein
Kiwicha innehåller calcium, järn zink vitamin E
Kaniwa innehåller aminosyror
Dessa spannmål odlas av bönder i Anderna och tillhör de mest näringsrika i välden.
Nästa gång jag är i butiken ska jag köpa på mig några och ha i väskan.

torsdag 4 februari 2010

Kokosfett


Jag köpte för några veckor sedan ekologiskt kokosfett på en hälsokost affär.
Kokosfettet är värmetåligt eftersom den innehåller 90% mättat fett. Den tål 198 grader och oxiderar inte som t.ex smör och olivolja gör när det blir för varmt. Kokosfettet består av laurinsyra som gör att man får en bättre mättnadskänsla. Det har också visat sig att det stärker immunförsvaret. Kokosfettet kan förvaras i rumstemperatur.
Jag har använt det flera gånger i matlagning och jag tycker att det funkar jätte bra. Kan varmt rekommendera att använda. Kokosfettet har ingen smak så du kan woka och steka som du vill.
Jag har också använt fettet att smörja in mina nariga händer och armbågar funkade jätte bra. En burk på hälsokost 400g kostade 55kr.

tisdag 2 februari 2010

Asiatisk quinoasallad


2 dl quinoa
4 dl vatten
örtsalt
1 rödlök
2 avokado
1/2 gurka
1 mango eller fryst mango ca 1-2dl
1 burk kräftstjärtar i lag
1 burk svarta bönor eller 3-4 dl hemkokta bönor.

Dressing
3 msk olivolja
1 st pressad lime
1/2 hackad chili
1 msk fisksås
1 tsk farinsocker
1 krm salt
1 dl hackad färsk koriander


Börja med att skölja quinoan för att få bort ev bitterämnen.
Koka quinoan i ca 15 min i vatten och örtsalt utan lock och inte för kraftigt.
Blanda alla ingredienser till dressingen.
Hacka rödlöken och skär avokadon, gurkan och mangon i mindre bitar.
Lägg alla grönsaker i en skål blanda ner quinoan, bönorna (skölj bönorna om de har varit i en förpackning) och kräftstjärtarna.
Häll i dressingen och blanda.

Denna sallad är väldigt god grundreceptet har jag hämtat från Paulins GI-mat.
Fisksås brukar finnas bland hyllorna där man har asiatiska varor.
Kan rekommendera att köpa fryst mango.