söndag 28 november 2010

Indoor Walking

I fredags provade jag Indoor Walking för andra gången. Första gången upplevde jag att det var svårt att hålla balansen periodvis, men denna gång gick det bättre.
Jag blev riktigt förtjust i Indoor walking och blev överraskad över hur tufft det kan bli, genom att man ändrar motståndet med den lilla spaken. Nu förstår jag varför det jämt är kö på Crosstrainer i gymmet. Jag kommer absolut gå på fler pass

Friskis och Svettis förklarar den nya gruppträningen så här:
"Indoor walking är en gruppträningsform som genomförs till musik på en stationär "walker", crosstrainer. Kliv bara upp på "walkern", greppa styret och börja gå!

Hela kroppen engageras och du blir skönt svettig. Träningsupplevelsen, och själva grundrörelsen påminner om en "svävande" jogga-gå-känsla. Tekniken är enkel och lättillgänglig. Hela kroppen engageras i rörelsen och variationen finns främst i tempo, motstånd och position.

Indoor walking är en skön, funktionell konditionsträning som är skonsam mot lederna eftersom redskapet delvis avlastar kroppens tyngd. Huvudsyftet med träningen är kondition, men den utmanar även bålstabilitet, hållning, balans och styrka för ben/höft och armar/skuldror. I passet växlar du mellan att greppa styret eller de två stavarna som pendlar på var sida i takt med dina steg."

tisdag 23 november 2010

Rödbetsmuffins


Muffins som är hur goda som helst.
Inspiration kommer från tidningen Laga Lätt nr11 2010

12st
11/2 dl rapsolja
2 ägg
2 rödbetor
2 dl hasselnötter
31/2 dl vetemjöl
21/2 sl muscovado socker
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
11/2 msk pepparkakskrydda
1/2 tsk vaniljpulver
1 dl filmjölk
Garnering:
Philadelphiaost

Sätt ugnen på 175°
Vispa ägg och olja
Skala och finriv rödbetorna
Grovhacka hasselnötterna.
Blanda alla torra ingredienser. Rör i hop torra ingredienserna, äggblandningen och filmjölken.
Fördela smeten i formar eller muffinsform. Grädda i mitten av ugnen ca 25 min.
Låt svalna. Ha på philadelphiaost som garnering.

söndag 21 november 2010

Ljusglimtar i november mörkret




Den här veckan har jag varit på två roliga fester. Först var jag och maken på Örebrogalan.
På Örebrogalan hyllar man Örebros eldsjälar och framgångar.
Det delas ut elva priser till människor, företag och organisationer som har lyckats extra bra inom näringsliv, kultur, idrott och andra områden i samhället.
Det är så roligt att uppleva denna glädje som finns under denna gala. Två stycken pristagare som jag fastnade lite extra för var.

Årets Bragd:
Kurt Karlsson
Juryns motivering: "En lördageftermiddag i början av maj besökte pensionären Kurt Karlsson tillsammans med sin fru områdets lokala livsmedelsbutik för att handla. När de väntade i kön för att betala sina varor rusade en person med en lång kniv in i butiken och gjorde klart för kassapersonalen att det var ett rån och han krävde pengar. Personal och kunder drog sig undan medan Kurt tilltalade rånaren samtidigt som han med en kundvagn jagade ut rånaren ur butiken. Rånaren fick inte med sig några pengar. Varför ingriper då en person på ett sätt som relaterats? Kurt beskriver det inträffade: "Jag blev så ursinnigt arg när en person gjorde på det här sättet och kunde inte finna mig i att han skulle lyckas i sin avsikt". Örebro brottsförebyggande råd anser att Kurt Karlsson visat stort civilkurage genom att förhindra att rånet mot EKO-hallen kunde genomföras. Den personliga risk som Kurt utsatte sig för genom sitt agerande är ingenting som Örebro brottsförebyggande råd vill uppmana människor att göra om man inte anser sig ha kontroll över situationen" Prisvärd: Örebro brottsförebyggande råd
Årets Örebroare:
Mats Rosenberg
Juryns motivering: "Han har förvandlat snår och soptipp till betesmark, strandängar och strövområden. Tillsammans med många andra har han varit spindeln i nätet och den drivande kraften för att riva muren av slyskog som funnits mellan Hjälmaren och örebroarna. I dag är Oset och Rynningeviken ett av stadens finrum där både människor och fågelliv trivs." Prisvärd: Nerikes Allehanda

Kvällen leddes av komikern Thomas Oredsson och på scenen fanns tre artister från länet, Gladys del Pilar, Magnus Bäcklund och Örebros nya stjärnskott Jasmine Kara. De bjöd på en riktigt bra show.

Galamenyn var god , men det serverades väldigt lite, tur att man ätit ordentligt under dagen.
Förrätt: Bayonskinka, marinerad grön sparris kronärtssallad och roquefortdressing.
Varmrätt: Kalvstek med äpple och grönsallad. Potatispaj, calvadossås
Dessert
: Rabarberpannacotta med björnbärskompott

Vill du läsa mer om ÖrebroGalan läs här...





Efter lite vila och ett skivstångspass var det dags att åka till Norrköping där en vän skulle ha sin 40-årsfest. Platsen hon hade valt var Skandia teatern. På inbjudan till festen stod det "skippa presenten, men ta gärna med ett uppträdande - scenen är din"
Kvällen kunde inte bli bättre, det bjöds på många roliga inslag.
Vårt bidrag fick maken och dottern stå för de sjöng och spelade Jeff Buckleys version av Haleluljah och Road salt med Pain of Salivation från melodifestivalen.
Men kvällen stora höjdpunkt var när Carina Perenkranz och Pontus Helander gör sitt uppträdande. Jag skrattade så att tårarna rann och jag var inte ensam om det. Vilken fest så rolig och så många nya intressanta människor som man träffat. Jag hade ett leende på läpparna när jag vaknade på hotellrummet dagen efter. Känner att den positiva energi man fått kommer sitta ett tag, så härligt.

Skandiateatern ägs och drivs av Carina Perenkranz och Pontus Helander sedan april 2007.
Carina känner du igen från bla. Judit och Judit (comhem reklamen)
Pontus är en fantastisk sångare och skådespelare m.m
Vill du läsa mer om Skandia teatern läs här...

söndag 14 november 2010

Fläskfile med rosmarinsås och Passionsfruktcheesecake


Idag är det fars dag och idag firar den dagen 100 år. Det var John Bruce Dodd år 1910 som ville hedra sin pappa som ensam uppfostrat och försörjt sina barn sedan hans fru gott bort.
Här hemma har vi firat barnens pappa med god mat och efterrätt.
Min egen pappa tänder jag ett ljus för och hedrar honom på samma grunder som John.

Idag är det också internationella diabetesdagen. En dag då man fokuserar på att samla in pengar för att lösa gåtan diabetes.

Fläskfile med rosmarinsås ( receptet kommer från Linas matkasse)

Putsa ca 500g fläskfile.
Stek den i en stekgryta med smör, salt och peppar.
Skär 5 st tunna skivor av färsk skalad ingefära.
Klyfta en gul lök. Lägg löken, ingefäran, 4 dl vatten, 1 msk torkad rosmarin,1 tärning grönsaksbuljong.
Lägg på locket och låt sjuda ca 25 min vänd på köttet några gånger.
Lyft upp köttet kolla att det är färdigt, låt köttet vila på skärbrädan gärna inlindad i folie.
Sila spadet och häll det i en kastrull. Tillsätt 1tsk kinesisk soja, red av med vetemjöl eller maizena.Tillsätt creme fraiche1-2 dl ( efter egen smak) och låt koka 4 min.
Skär upp köttet och servera med ugnsbakad klyftpotatis/ morötter och den goda såsen.


Passionsfruktcheesecake ( orginal receptet kommer i från Expressen men jag har gjort lite förändringar så här är min variant)

Botten:
8 digestive kex
6 bragokex
125 g smör

Fyllning:
400 g philadelphiaost
5 msk gelesocker
1-2 tsk vaniljpulver
1/2 citron rivet skal + saften
5 passionsfrukter
150 g vit choklad

Topping:
1/2 dl vatten
2 msk gelesocker
2 passionsfrukter


Sätt ugnen på 200° Smält smöret. Krossa kexen och blanda med smöret. Tryck ut detta på botten av en bakform med avtagbar botten. Grädda ca 7 -10 min.

Passera passionsfrukterna genom en sil och blanda sedan saften med philadelphiaosten till en mjuk massa. Blanda ner vaniljpulver och citronskal. Smält den vita chokladen och rör ner. Värm citronjuicen i en kastrull och smält gelesockret i detta under omrörning. Vispa ner det i ostsmeten och häll över smeten i formen. Ställ kallt ett par timmar.

Gör sedan toppingen.Värm gelesocker och vatten i en kastrull så det smälter. Skrapa ur passionsfrukterna och blanda ner dem. Häll toppingen över kakan och låt stå kallt ytterligare ett par timmar.

Jag har valt att använda gelesocker för att det är inte animaliskt. Gelesocker innehåller
Karragenan som är ett förtjockningsmedel som framställs ur rödalger.

Om du vill läsa mer om vaniljpulver gå in här......

lördag 13 november 2010

Granola Renee Voltaire


Den här crunchy musli som är sötad med äpplejuice är min favorit. Jag äter den gärna till frukost med ekologisk naturell yoghurt och banan. Den är även god att använda till bl.a blåbärspaj.
Den innehåller :Havregryn, kornmalt, hasselnötter, russin
Här i stan har jag bara sett den på ICA parken och på Stallbackens handelsbod. Men har man Hemköp i sin stad brukar den finnas där.

onsdag 10 november 2010

Lerinpackning

Säsongens första snödag så mysigt och vackert. Men besvärligt att ta sig till jobbet, fick varva mellan att cykla och gå. Dagen till ära hade jag bokat lerinpackning och ansiktsvård på Badrummet Spa som ligger i centrala stan.
Lerinpackningen är en varm helkroppsinpackning med mineralrik lera som ökar hudens fuktighet. Behandlingen är välgörande för stela leder och trötta muskler. Det passade mig ypperligt den här dagen trött i musklerna efter skivstång/konditionspasset i måndags och Indoor Walkingpasset i går och dagens pulsande i snön. Jag kände mig som en prinsessa där jag låg inlindad i plast och värmande filt. I ansiktvården fick jag ansiktsrengöring, ansiktsmask och avstressande ansiktsmassage. Tänk vilken lyx en helt vanlig onsdag tack svärmor och svägerska för den fina presenten. Nu är jag avslappnad och jätte len på kroppen och i ansiktet.

lördag 6 november 2010

Alla helgons dag



Alla helgonsdag har alltid varit en speciell dag för mig. När jag var liten åkte jag och pappa alltid och tände ljus i kyrkan eller vid graven för att att hedra min mammas minne. Det var i sorgens tecken fast även en gestalt för det vackra.

Idag var jag och dottern till minneslunden och tände ljus för min pappa och andra nära och kära som lämnat jordelivet. Det var första gången jag kunde känna glädje över hur vackert det kan bli, när många hjälps åt att tända ljus.

Att uppleva sorg är inte lätt, när jag ett halvår efter min pappas bortgång var på Thomas Di Leva konserten "Vad är meningen med livet, Låt kärleken växa". Kändes det som han riktade sina texter till mig han sjöng verkligen rakt in i mitt hjärta. Det var en omtumlande upplevelse.
Det komiska var att jag knappt innan lyssnat på honom innan.

" Ingen kan köpa livet "




" Hoppets röst "


Ha en skön kväll och ta hand om varandra.

Seden att tända ljus på gravarna kommer från sydeuropa. I Sverige var det Italienarna som tog med sig denna tradition på 1940-talet. Alla helgons dag är en dag som infördes för att hedra de dödas själar och för att den kristna kyrkan hade så många helgon. Man ska absolut inte jämföra Alla helgons dag med Halloween, det är två helt skilda helger. Alla helgons dag är något respektfullt som är till för att komma ihåg och hedra de dödas själar. Halloween inträffar alltid den 31/10 oavsett dag. Det är förknippat med döden och det övernaturliga. Många tror att Halloween och alla helgons dag är samma helg men det är det inte.
Vill du veta mer kan du läsa här......