onsdag 28 mars 2012

Oreganokyckling m.m

I dag tänkte jag ge tips om en snabb och god kycklingrätt
 
 Oreganokyckling (inspiration kommer från Ica)

    4 kycklingfiléer
    2 vitlöksklyftor
    1 1/2 dl grädde
    1 1/2 dl mjölk
    1 buljongtärning
       smör   
       salt
       svartpeppar
    3 tsk torkad oregano
    1 1/2 msk balsamvinäger

    Skär kycklingen i mindre bitar. 
    Skala och hacka vitlöken.
    Bryn kycklingen runt om i smör i en stekpanna, salta och peppra.
    Blanda grädde, mjölk, buljongtärning, oregano och balsamvinäger i en gryta.

    Lägg i kycklingen och vitlöken. Låt allt koka under lock ca 5 minuter.


Idag har jag tittat på när dottern och hennes klass visade sitt projektarbete som var att sätta upp en Musikal temat blev"Disney". I dag spelade de upp musikalen för nära och kära och i morgon ger de två föreställningar för barn sammanlagt 500st barn.


Dottern var söta Pocahontas och sjöng  "Färger i en vind" hon sjöng så fint, man kan inte vara annat än stolt som mamma.




För ett tag sedan fick jag en förfrågan om att skriva ett gästinlägg hos Upplevelse.com som skulle handla om hälsa jag valde att skriva om "Vad är hälsa för mig"  läs gärna inlägget klicka här..

Upplevelse.com har över 150 olika upplevelser, så letar du efter äventyrspresenter är det något att kolla in. Såg många roliga saker att göra kanske krypa i grottor, bäversafari eller en Spa upplevelse.
En sak har jag redan bokat men vad det är avslöjar jag inte nu.
Läs mer om Upplevelse.com här..
 

Ha en fortsatt bra vecka

söndag 25 mars 2012

Galenskaparna m.m

Föreställningen "30 års festen med After Shave och Galenskaparna" var riktigt bra. Andra akten var klart bättre än första. I första akten blev det för lite sketcher och för mycket sång, men i andra akten blev det mer jämt fördelat.
Många godingar var med: Farbror Frej, Roj och Roger m.m.
Jag kom att tänka på när jag var tonåring och Macken gick på TV då träffades man ett gäng kompisar och tittade på programmet och när det var slut då kunde man göra något annat, men just Macken var heligt på något vis.



Idag kände jag att förkylningen jag haft mer än en vecka började släppa den har varit riktigt besvärlig. Min räddning har varit Sinova forte den lindrar verkligen i mina stackars bihålor. I dag har jag inte behövt nässprej utan bara tagit Sinova. Den går att handla på Hälsokraft och i välsorterade livmedelsbutiker.
Tack vare att jag inte var lika förkyld längre kunde jag gå på Zumbamaraton (21/2 timma) så roligt var det, men jobbigt och det kommer garanterat att kännas i morgon framför allt i vaderna och bröstmusklerna.
Det var kul att träffa fler Zumba instruktörer och se hur de är, så jag lättare kan välja de instruktörer som passar mig när jag vill träna Zumba nästa gång.
Den här häftiga låten var med i dag riktigt bra är den.

Ruslana - Wild Dances som vann 2004 Eurovision Song Contest(Ukraina )


Ha en riktigt skön söndag kväll.

lördag 24 mars 2012

Tonfiskgrytor

Vad gör ni denna vackra lördag? Själv har jag bara tagit det lugnt och nästan inte gjort något laddar inför kvällen när vi hela familjen ska gå på en föreställning med Galenskaparna och After shave.


Till lunch i dag blev det Tonfiskgryta med dragon en snabb och god maträtt se recept här.. 


En annan snabb och god maträtt är Tonfisk och linsgryta se recept här..
Nej nu ska jag fortsätta att läsa den charmiga boken "En röd liten fågel i juletid"
Ha en skön lördag

onsdag 21 mars 2012

Reklamfritt

Hur mycket papper kommer det i vår brevlåda kan man undra. Buntvis med tidningar och reklam både ODR och adresserad varje vecka nu får det väl vara nog.
För några år sedan lackades dörren om och lappen om nej till reklam togs bort. Av någon anledning sattes ingen ny upp förrän i går. Samtidigt har jag retat mig på alla dessa dagstidningar som man knappt läser och som ligger och skräpar. Så nu har jag ändrat vår prenumeration så att vi får tidningen fred-sönd i stället.
Hittade i dag en sida på nätet som heter Reklamfritt.se där man kan registrera så man får bort den adresserade reklamen, så det har jag gjort i dag ska bli så skönt att få mindre sopor att kasta.
Uppdatering: 3/1 2019 Reklamfritts sida finns inte längre registrera er i stället på Nix adressat 


För 20 år sedan (1989) fick varje svenskt hushåll mellan 15-20 kg direktreklam/år. Idag får varje svenskt hushåll närmare 50 kg direktreklam/år. Det är nästan 200 000 ton papper på ett enda år. 
 Fakta: Reklamfritt.se

En reflektion som jag fick när jag gick till tvättstugan i dag var att jag skulle kolla hur många av mina grannar hade satt upp Ingen Reklam Tack av och det var nästan hälften av 20 hushåll hade 9st en skylt.


Vill Utmana alla mina läsare inför Earth Hour
Att säja nej till all pappersbaserad direktreklam både den ODR och adresserade
Anta utmaningen här..
 Idag har det varit riktigt skönt ute är det någon som sett några Tussilago än?
Må gott och ta hand om varandra.

söndag 18 mars 2012

Earth Hour

Nu har maken hjälpt mig att få en finare layout känns så bra.

I Tierp gjuter några konstnärer kedjor som ska motsvara vikten på det koldioxidutsläpp de orsakar på tio dar och när de är klara ska de kedja fast sig i sin koldioxidskuld. Detta är ett sammarbete med WWF och ska ske i samband med Earth Hour.
I klippet medverkar Mats Bigert, konstnär och Lars Bergström, konstnär: Fakta från klimat smart



Nu finns bojorna på Sergels torg till Earth Hour -31 mars har vi tur kanske konstnärerna finns där med.
Varför inte gå förbi om du är i närheten. Tyvärr är jag inte i närheten, men berätta gärna om du har varit där.

Lördagen den 31 mars 2012 kl 20.30 släcker Sverige
Earth Hour växte även 2011 liksom tidigare år. I 135 länder och över 5 000 städer släcktes ljuset. Kampanjen beräknas ha nått 1,8 miljarder människor. I Sverige deltog enligt SIFO varannan svensk, samt tusentals företag, organisationer och över 70% av kommunerna. Ett hundratal Earth Hour event ägde rum från norr till söder, med allt från klimatteater, utställningar, fackeltåg, seminarier och debatter.
Fakta: WWF

En vacker film om varför jorden är viktig




lördag 17 mars 2012

Limefile, Mia skäringer och Effekt

Den här lördagen blev inte riktigt som jag tänkt mig. Hade tänkt åka och uppvakta en vän som fyller 40 år idag. Men näsan rinner och är täppt känns inte riktigt ok att åka på en större tillställning då.



Så idag har jag passat på att läsa Mia Skäringers bok "Dyngkåt och hur helig som helst" som jag fått låna av en jobbarkompis. Tyvärr måste jag säga att den tilltalade mig inte, men det fanns vissa stycken i boken som var bra. Jag har svårt när det är allvarliga saker som man försöker skämta bort. Jag vet att jag inte tittade klart på hennes show på Tv för jag blev illa berörd.
Den är ändå bra skriven och lättläst och hon delar med sig av sina erfarenheter, av skilsmässa, föräldraskap, nytt familjebildande, dåliga samvetet, prestationsångest och vacklande självförtroende.
Läs mer om boken här..
Jag ger 2+ av 5 till denna bok


Jag har också läst lite i tidningen Effekt klimatmagasin  som har tema detta nr Kampen om tiden.
Ett intressant litet inlägg var att i "Förenade Arabemiraten att engångsprodukter i all plast gjort av olja förbjuds från slutet av året från shoppingpåsar till plastfolie"

Nu tänkte jag bjuda på ett underbart gott recept, det är en favorit hos alla i familjen. Åt den första gången på en tjejmiddag för några år sedan.
Receptet kommer från Arla


 Limefile
4 port
Smör

500 g fläskfilé
1dl vatten
2 dl crème fraiche
2 msk  kalvfond
1 tsk sambal oelek
1 tsk soja
1 msk honung
strimlat skal och pressad saft av 1 lime

Gör så här:
Skär köttet i skivor och krydda med salt. Bryn dem i smör i en stekpanna. Vispa ihop vatten, crème fraiche, kalvfond, sambal oelek, soja, honung, limeskal och saft i en låg vid gryta. Lägg i köttet och låt det puttra ca 10 min.

onsdag 14 mars 2012

Dagspa

I fredags kom äntligen den dagen som jag längtat så efter, tänk vad härligt det är att längta.
Jag och maken och dottern åkte tidigt på morgonen till Vildmarkshotellet för att ha en African Spa & Relax under en dag. Vi träffade min kusins familj i restaurangen och började dagen med äta en frukost-buffé.
Sedan var det dags att byta om och ta sig till relax och badavdelningen, tyvärr var bastun och en bassäng trasig, men det gjorde inget bara att vara i den här miljön är så avkopplande.


Vi hade bl.a två bubbelpooler att variera i mellan, i en av bubbelpoolerna hade vi utsikt över Bråviken.
Det fanns en stor bassäng att åka runt i som var lite strömt och mysiga duschar allt var i egyptisk design.


I vårt paket African All day Spa ingick lunchbuffé och 30 minuters behandling.
Jag valde Body scrub, dottern Ansiktsbehandling och maken klassisk massage.

Skönt var det att mysa hos kusinen efter denna dag. Vi var både trötta och avslappnade så det passade bra att umgås ett tag till med dessa underbara människor.

 Utvärdering:
Miljön var jättemysig och personalen var hur trevliga som helst.
Frukostbuffen var lagom mycket att välja på.
Men lunchbuffen skulle jag vilja haft lite mer att välja på både i salladsväg och varmrätter.
Nu var vi nästan själva hela dagen i hela anläggningen, men när det på eftermiddagen kom ganska många gäster blev det snabbt trångt, så val av dag och tidpunkt var helt rätt.

          Det jag saknade:
  •  Kneipp som är en bassäng som inte är så djup man går runt i  en gång där botten är gjord av runda små stenar. Halva bassängen är det kallt vatten och andra halva är varm. Provade det i somras på Saunavärlden Experium i Lindvallen, läs mer om det här..
  • Ångbastu
  • Mineralsaltbad (har aldrig provat men låter härligt)
  • Träningspass t.ex yoga, zumba, vattengympa

söndag 11 mars 2012

Chokladmousse

Idag har vi haft födelsedagsfirande för maken, så dottern och jag bakade varsin kladdkaka ingen av dessa recept hade vi provat förut.
Jag gjorde en Lakritskladdkaka med citronkola (recept från bloggen matildasmat)  och dottern en Snickerskladdkaka  (recept från jennysmatblogg) båda var riktigt goda fast väldigt söta.
Ska prova att ta bort lite socker nästa gång eller annars tar jag en mindre bit.


Inte denna helg men flera gånger förut har jag bjudit familjen på en riktigt god LCHF Chokladmousse
Har provat med 70%, 85% och mintchoklad. 
Sonen tyckte mintchokladen var godast.
Den gången jag hade i 85% choklad tyckte jag att det blev lite kärv chokladsmak fast gott, man vill inte ha lika mycket man blir nöjd rätt snart.
Min favorit blev nog ändå när jag använde 70% choklad.
Det bästa av allt är att den går fort att göra.

Lchf Chokladmousse (recept från bloggen 56 kilo)
4- portioner
100 gram mörk choklad
2 äggulor
0,5 tsk ekologiskt vaniljpulver
3 dl vispgrädde
Frysta hallon

Smält chokladen i mikron eller i vattenbad.
Vispa grädden
Blanda i vaniljpulver och blanda i äggulorna.
Häll sedan chokladen försiktigt lite i taget i gräddblandningen tills allt är blandat.
Häll upp i serveringsskålar och toppa med hallon.


Skillnaden på vaniljpulver och vaniljsocker är att vaniljpulver innehåller mald-vaniljstång det är inte tillsatt socker eller syntetiska ämnen. 
Vaniljsocker innehåller florsocker, vaniljarom, potatisstärkelse och vanilj.
Vanilj kommer i från orkidéfamiljen och växer i Madagaskar 80% av all världens export kommer därifrån. Visste du att vanilj är den andra dyraste kryddan i världen efter saffran.


Nästa inlägg kommer att handla om vad jag gjorde i fredags
Ta hand om er

torsdag 8 mars 2012

Tomat och Mozzarellapaj

Igår var vi ett gäng som hade en överraskningsfest för en vän som snart fyller 40 år.
Vi hade fixat en Zumbainstruktör som körde 60 min Zumba med oss det var så roligt och riktigt jobbigt.

Har skrivit om Zumba förut läs mer här..
Efter dusch och bastu hade vi pajbuffe mitt bidrag till buffen blev Tomat och Mozzarellapaj.


Tomat och Mozzarellapaj 
(Inspiration till receptet kommer från Jennys matblogg)
Pajdeg
3 dl Dinkelmjöl
125 gram rumsvarmt smör
2 msk kallt vatten

Äggstanning
3 ägg
1 1/2 dl creme fraiche
1 1/2- 2 dl grädde
Salt och peppar

200g Mozzarella
babyspenat (liten påse)
Körsbärstomater (en ask)
Soltorkade tomater (en halvburk)
Färsk basilika (en kruka)

Ställ ugnen på ca 200°
Skölj babyspenaten i ett durkslag
Riv Mozzarella osten
Skölj körsbärstomaterna och dela på mitten
Dela soltorkade tomaterna i mindre bitar
Rör ihop alla ingredienser till pajdegen och platta ut i pajformen ( ca 22- 24 cm )
Förgrädda i ca 10 minuter.

Vispa ihop äggstanningen ha i salt och peppar.
Riv ner Mozzarellan i äggstanningen.
Lägg i babyspenat och färsk basilika i pajskalet.
Häll mozzarellasmeten över detta, och placera ut tomater och soltorkade tomater.
Grädda sedan tills pajen fått en fin gyllene färg ca 15-20 min

I morgon är det fredag och just denna fredag har jag längtat efter.
Ta hand om er

söndag 4 mars 2012

Vasaloppet,Utmaning, Arktis, Greenwashing

Vilken mysig morgon! Vasaloppsmorgonen är lite speciell tycker jag. Egentligen är jag inte så sportintresserad men just när Vasaloppet är vill jag se försnacket och starten och vem som vinner.
Jag är rätt morgontrött men ställer klockan för att se detta.
Jag bakade morotsscones idag se recept här..  jag hade grekisk yoghurt i dag stället för filmjölk, det blev jättebra. Sedan satt vi och mös i soffan jag dottern och maken.

Jag har fått en utmaning av Malin om fem saker ni inte visste om mig. Jag tyckte detta var rätt kul, även om jag inte är så förtjust i kedjebrev.
  1. Det kliar i näsan på mig när jag äter chili
  2. När jag var i 10 års åldern ville jag göra en smetkokbok, jag älskade att göra smarriga smetar
  3. Mina barn har försökt att lära mig att åka skridskor.De har dragit mig med en bandyklubba, nu kan jag åka hjälpligt.
  4. Samlade på Snäckor (sniglar) när jag var liten. Min pappa var inte så glad åt det.
  5. Kan inte känna lukten av Isterband
Jag utmanar Fredrik Backman som verkligen kan få en till ett gott skratt 
Annars utmanar jag alla som läser min blogg.

 Information från Greenpeace
Shell är på väg att borra fem försöksbrunnar norr om Alaskas kust i Beauforthavet och Tjuktjerhavet, men det finns gott om goda skäl till varför de ska låta bli. Förutom att ett oljeutsläpp skulle vara katastrofalt, så kan vi med tanke på klimatförändringarna inte ta upp och bränna mer olja. Dessutom räcker den olja som finns i Arktis bara under tre år.

Det vill säga, vi sätter hela Arktis känsliga och unika ekosystem i stor fara bara för att mjölka vår planet på de sista dropparna olja, samtidigt som vi redan nu borde övergå till 100% förnybara energikällor. Det är ohållbart, kortsiktigt och mycket riskabelt.


Var med och och skydda Arktis genom att skriva på läs mer här..


 Greenwashing
Att många företag marknadsför sina  skönhetsprodukter med att de innehåller "naturliga ingredienser" när huvuddelen är syntetiska är ingen nyhet. Eller att vissa företag gör vad de kan för att behålla sin naturliga stämpel och döljer innehållsförteckningar.
Som konsument är detta inte lätt, jag har precis börjat att lära mig lite smått i den gröna skönhetsdjungeln  bl.a undviker jag mineralolja och parabener.

Läste ett skrämmande inlägg om hur ett företag bemöter en kund oproffsigt, otrevligt och sedan mailar och ringer upprepade gånger till flera personer som har bloggat om det.
Jag rekommenderar en läsning av det här inlägget hos Jenny (framför allt kommentarerna) 

Ha en riktigt skön söndag