onsdag 27 juni 2012

Citroncurd

På bloggen söta saker var utmaningen denna månad "Syrligt" mitt bidrag blir Citroncurd recept inspiration har jag fått från Kjerstis mat.
Citroncurd är riktigt gott den passar till bl.a scones, skorpor och tårtfyllning.

Citroncurd
100 g ekologiskt kallpressad kokosfett
3 citroner (Helst ekologiska)
1½ dl ljust muscovadosocker
1 dl syltsocker
3 ägg + 2 äggulor
1 msk kokossocker
½ msk vaniljpulver

Skrubba citronerna under varmt vatten.
Riv skalet av 1½ citron, pressa saften ur citronerna (saften ska bli 21/4dl)
Smält kokosfettet tillsammans med citronskal, citronsaft och muscovado- och syltsocker.
Rör/vispa så att sockret löser sig.
Vispa upp äggen med äggulorna
Sila äggvispet ned i kastrullen så att det blandas med citron och socker röran.
Häll i kokssocker och vaniljpulver.
Sjud krämen på svag värme tills den tjocknar.

”Jag är med och tävlar om en rabattkod hos Groupon”

lördag 23 juni 2012

Midsommar m.m

Nu regnar det här i Örebro, men igår var det riktigt härligt sommarväder.
I år blev midsommarafton lite annorlunda båda ungdomarna jobbade. Så maken och jag bestämde oss för att åka och hälsa på dottern som jobbade på ett café på Torpkonferansen med oss hade vi lite jordgubbar.

Till lunch blev det räkmacka som dottern gjort och kaffe och till efterrätt solvarma jordgubbar riktigt smarrigt.





Senare på eftermiddagen cyklade vi och tittade på ett traditionsenligt midsommarfirande där träffade vi några från vår härliga släkt och några av dem var också med i midsommar kören.




Kvällen myste jag och maken med färskpotatis, matjesill, gräddfil , gräslök, korv, rökt fläskfilé och grönsallad.


Sonen som jobbade natt fick vi skicka med lite midsommarmat och han stackarn som skulle bevaka ett område hade fullt upp när han ronderande med att inte bli anfallen av måsar som var aggresiva.

I Onsdags när jag var på Torp för att hälsa på dottern passade jag på att gå på ett seminarium.
Med Jonas Helgesson "Måste man vara frisk för att må bra"
Det var en riktigt bra föreläsning om att inte sätta etiketter på människor och belyste frågan vem är normal?
Man fick många skratt och tänkvärda ord de 90 minuter som Jonas pratade. Kunde inte låta bli att köpa hans böcker. Här kommer några citat från boken Etiketter ska man sätta på julklappar-inte på människor:

"Möt andra som de är inte som de borde vara"

"Vad skulle du göra om du inte var handikappad?
Det är en fråga jag fått emellanåt.
Då brukar jag kontra med: 
Vad skulle du göra om du var handikappad?"

"1% av livet är det som händer.
99%av livet är hur vi hanterar det som händer".



Klicka på bok rubrikerna så kan du läsa mer om böckerna:

"Grabben i kuvösen brevid"  
"Ett cp- bra liv"
"Ettiketter ska man sätta på julklappar - inte på människor"

tisdag 19 juni 2012

Marinerade bär med Keso


Eleonore har i månadens kokboksutmaning Temat En midsommarnattsdröm efter lite funderande så hittade jag ett recept från receptboks pärmen Spännande mat. Från denna pärm har jag bara gjort ett fåtal maträtter förut.
Marinerade bär med Keso
2 Apelsiner
1/2 liter jordgubbar
citronmeliss
rostade pistagenötter
2 msk likör (nr648) med smak av fläder, päron och citron
3-4 hg keso
1-2 msk florsocker

Skala apelsinerna och dela i små bitar.
Ansa jordgubbarna och dela i klyftor.
Tillsätt likören och låt stå 10 min
Hacka ner lite citronmeliss och toppa med pistagenötter.
Blanda keso och florsocker och servera till.


Har ändra lite från grundreceptet det stod att man skulle pressa apelsinerna och ha i saften med likören, men jag ville ha lite mer tuggmotstånd därför valde jag att ha bitar.
Det stod också att man skulle ha rivet apelsinskal i keson, men jag hittade inga krav apelsiner och vill därför inte använda skalet. Likören som stod var Cointreau men den är jag inte så förtjust i.
Då valde jag en likör  istället som jag inte smakat förut och det blev Biostilla Holler Eldflower nr 648 läs om den här..
Denna efterrätt blev riktigt smarrig den kommer jag göra många gånger.

När jag gick till systemet och skulle fråga om den här likören skulle kunna passa det här projektet, var killen väldigt fundersam och sa: "ska du inte servera mousserande vin bara till fruktsalladen".
"Nej, jag ska marinera min frukt" sa jag
Killen sa: "Servera inte likören bredvid den måste du marinera i annars blir det inte gott, den passar till glass annars" 

Annan fundering på temat: En midsommarnattsdröm
Är en pjäs av William Shakespeare skriven slutet av 1500-talet som handlar om kärlek, avundsjuka och sorg. Har inte själv sett någon uppsättning av denna pjäs har du?
Ha en riktigt skön midsommar och ta hand om er



Ha en riktigt skön midsommar och ta hand om er

lördag 16 juni 2012

Krav- märkning av restauranger

I onsdags efter skolavslutningen gick vi och åt lunch på restaurang Norrtull - Amica som jag blivit tipsad om, restaurangen är Kravmärkt sedan början av 2012.

Jag blev glatt överraskad maten var riktigt bra och det var fint upplagt på salladsbuffen.
Det som inte gick att se var om de var Kravmärkt restaurang såg ingen märkning på restaurangen och inte på hemsidan. Men att de tänker på hälsa, miljö syntes tydligt.

                                                        Foto: lånat från google
Läste för ett tag sedan hur man kravmärker restauranger. Innan jag läste det trodde jag att maten skulle i alla fall vara 85% krav och att det var ett märke, se vad fel man kan ha.

KRAV har tre olika nivåer/märkningar med 1-3 KRAV-märken beroende på hur stor andel av produkterna som är KRAV-, EU-ekologisk eller MSC-märkta.

För att få ett KRAV-märke krävs det att minst 25% av det totala inköpsvärdet är KRAV/EU-eko/MSC-märkta livsmedel eller att minst 15 livsmedel byts ut till livsmedel med dessa märkningar.

För att får två KRAV-märken höjs ribban till 50% 

För att få tre KRAV-märken gäller att livsmedel svarande till minst 90% av inköpsvärdet ska vara märkta.   

Nästa inlägg kommer gå i temat "midsommarnattsdröm"
Ha det gott

torsdag 14 juni 2012

Missisippi mud pie

I går var jag på dotterns skolavslutning som vanligt på avlutningen är det lite känsloladdat. Men i år var det lite mer känslor på spel dottern slutade 9:an behöver jag säga mer..
Jag är i dag oerhört tacksam att dottern var så bestämd vid 9-års ålder att hon skulle söka in på musikskola som hade inriktning körsång. Själv var jag då mycket tveksam till att hon skulle gå i en skola på andra sidan stan och som var privat. Men dottern sökte och kom in och har gått där sedan årskurs 4.
Varken hon eller jag har sedan dess tvekat på val av skola det har verkligen varit såå bra. Många fina minnen kommer nu dottern bära med sig, för nu börjar det nya utmaningar i livet för min 16 årliga tjej.


Till picknicken hade jag gjort en Missisipi mud pie receptet hade jag fått av en vän. Jag ändrade lite bl.a tog jag bort lite socker och använde mörkchoklad i stället för mjölkchoklad åh jisses vilken god paj det blev. Här kommer min variant
Pajdeg
31/2dl vetemjöl
1 tsk socker
100g kallt smör
2-3 msk kallt vatten

Blanda mjöl, socker, smör tillsätt sedan vattnet.
Arbeta i hop till en deg
Låt vila i rumstemp i en timma.
Tryck eller kavla ut pajdegen i en form.

Fyllning
100g mörkchoklad
125g smör
3 ägg
1 dl ljusmuscovadosocker
3 msk agavesirap
1 tsk vaniljpulver

Smält smöret
Smält chokladen i vattenbad eller micro
Vispa äggen tillsätt sockret, muscovado, agave och vaniljpulvret.
Häll i smöret och chokladen i smeten och blanda.
Häll i smeten i pajformen.
Grädda i 175° ca 45-50 min
Frasig utanpå kladdig inuti.
Servera med grädde 

Tänk i morgon är det fredag :)

Nästa inlägg kommer att handla om hur man Krav märker restauranger och hur smakade maten på Örebros Kravmärkta restaurang.
Ha det gott

tisdag 12 juni 2012

Konservburkar

                                                        Bild: Lånad från google
Förra året mailde jag några företag och frågade om de hade ämnet Bisfenol A i sina konservburkar.
Jag hade en tid innan koncentrerat mig på att fråga affärer om de hade ämnet på sina kvitton läs här..
Funderingarna runt konservburkar kom när midsommartiden närmade sig och det var dags för matjessill.  När sedan företagen svarade på min fråga så tappade jag motivationen och tyckte det kändes hopplöst att vara konsument så jag orkade inte sammanställa svaren.

Men nu när jag läste i Svenska Dagbladet om fyra reportrar som åt konserverad mat i två dagar och  halterna av Bisfenol A i urinen ökade med flera tusen procent så blir jag helt förskräckt läs mer här..
Mailen var kvar som tur var, så här delar jag med mig av svaren som jag fick från företagen.

  • "Burkarna innehåller ingen bisfenol A" Klädesholmen Seafood AB
  • "Vår leverantör av tomater och bönor har gett oss svaret att filmen/överdraget på insidan av burkarna innehåller Bisfenol A, som de släpper ifrån sig i mycket liten mängd, under EU:s gränsvärden. Vi på Kung Markatta tycker det är tråkigt att Bisfenol A ingår i konservburkarna och har påtalat detta för vår leverantör som håller med. Men i dagsläget finns enligt leverantören inget alternativ. Om man inte hade filmen på insidan skulle flera andra ämnen avges från konservburkarna och orsaka tungmetallskontamination. Dessutom skulle burkarna rosta och maten skulle inte hålla. Vår leverantör av kokosmjölk har presenterat analyser som visar att dessa burkar inte släpper ifrån sig någon bisfenol A. I dagsläget kan våra leverantörer av dessa produkter endast erbjuda denna typ av förpackning. Att byta förpackningsmaskin är mycket kostsamt och våra leverantörer är förhållandevis små, men vi för kontinuerligt diskussioner tillsammans när det gäller både produkter och förpackningar."
    Kung Markatta AB
  • "Det var en mycket allmän fråga, som därför är svår att svara på.
    Det kan i vissa burkar, oavsett märke, finnas bisfenol i den lack som används till insidan.
    Det utgör dock ingen fara, eftersom bisfenol verkar i värme. Som exempel togs det bort i nappflaskor av den anledningen att vällingen ofta serveras varm och
    flaskan ofta värms i mikron.
    Detta problem finns inte med en konservburk."

    Axfood Sverige AB
Idag när jag rensade min plånbok hittade jag ett kvitto från Hälsokraft och på det stod det
detta kvitto är Bisfenol A fritt :)

fredag 8 juni 2012

Dillpotatissallad m.m

Idag hade jag inte mycket inspiration till att laga mat. Maken är på fotoresa i Norge och plåtar bl.a Lunefåglar, dottern är hos en kompis och sonen jobbar. Efter lite funderande gjorde jag en potatissallad och till den hade jag rökt kalkon, grönpeppar salami, fjällskinka och vattenmelon.
Det var första gången jag smakade fjällskinka riktigt god tycker jag och ett extra plus är att den är utan E-nummer och rökarom.


Dillpotatissalladen (fler recept på potatissallad finns under etikett potatissallad)
Kall färskpotatis
Hackad dill
Hackad gurka
1 burk crème fraiche
Herbamare örtsalt
svartpeppar

Har fått en utmaning av kärlek på tallrik att svara på 10 frågor jag gör väl ett försök.

1. Hur ser din familj på ditt bloggande?
Maken tycker det är roligt och läser alla inlägg. Det är han som tar de fina bilderna de övriga bilderna som det inte är samma kvalitet på har jag tagit.

2. Vad berör dig mest?
Det finns mycket som berör mig jag är en känslosam person. Men det är allt från att någon säger något snällt till en vacker text.

3. Hur viktigt är bloggandet för dig som person på en skala 1-10?
Det har blivit viktigt från att inte läst någon blogg till att jag började blogga själv. Tänk vad mycket duktiga och kreativa personer det finns i blogg världen jag är så imponerad. Så på skalan blir det nog nr 6.

4. Ditt bästa tips för att koppla av?
Det beror nästan på dagsformen. Men det kan vara att läsa en bok, ta en fika med en vän, Vandra i naturen, lyssna på bra musik.i bland kan det till och med vara att träna för att samla tankarna.

5. Länka till ett av dina absoluta favoritinlägg som du själv lagt upp och varit supernöjd med.
Det finns många inlägg jag är nöjd med, men här kommer några.

6. Vilka andra sociala medier använder du förutom bloggandet?
Har precis startat en facebooksida åt bloggen klicka här.. om du vill följa mig 

7. Vad är det värsta du vet?
Finns mycket som jag inte tycker om bl.a orättvisor, falska människor, miljöförstöring, över konsumtion.

8. Vilka talanger har du, dvs vad är du riktigt bra på?
Det var en svår fråga. Jag är bra på att cykla året om och att lyssna på mina medmänniskor och att vara snäll.

9. Om du skulle starta upp något eget, vad skulle det vara?
Vet faktiskt inte. Finns mycket som är intressant t.ex ekologisk restaurang, miljöprojekt, träningsinspiratör m.m

10. Skulle du kunna ta en time-out från mobil, dator, tv på en vecka?
Inga problem

Jag lämnar över utmaningen till dessa bloggar

onsdag 6 juni 2012

6 Juni

Vilken mysig dag det blev vaknade av att sonen kom hem från jobbet kl.06.15 och började putsa sina Hemvärnskängor. Fast han jobbat hela natten var han riktigt peppad på att fira Nationaldagsmorgonen vid Slottet. Så det var bara för den trötta mamman att ta sig upp och äta lite frukost och sedan sätta sig på cykeln. Trodde när jag cyklade upp på stan att jag skulle vara själv och titta på landshövdingen och lyssna till musikkåren och Hemvärnet. Men där hade jag fel vi var säkert 500 personer som trängdes framför Slottet kl.7.45. Det kändes riktigt maffigt att stå där och sjunga nationalsången och höra talet från landshövdingen.
Resten av dagen har jag varit hos min syster vi skulle gå en liten skogspromenad, men vi gick och pratade och vips så hade vi gått i 3 timmar, så lite möra i benen var vi när vi kom hem.


 
                              

söndag 3 juni 2012

Hostmedicin

I dag tampas jag med en vårförkylning och en retsam hosta, så något Vårruset lär det inte bli för mig i morgon suck:(
Inte så konstigt att jag blivit förkyld har ätit två penicillinkurer mot urinvägsinfektion, men nu är det i stort sett bra från den åkomman. Har haft problem med grus i njurarna under denna tid oxå som troligtvis var bidragande orsak till urinvägsinfektionen. Så här har det varit mycket drickande av osötad tranbärsjuice, örtte och vatten.


Hittade i mina gömmor ett recept på hostmedicin så det provade jag idag har redan druckit en stor kopp och det blir nog någon mer innan det är dags att krypa till kojs.

Hostmedicin
en bit färsk ingefära delad i mindre bitar
1 tsk timjan
1 kopp mjölk
Låt små koka 10 min och sila

I går åt jag och maken riktigt god mat på restaurang Drängen, så mysigt att fira sin bröllopsdag på restaurang och få fin service.


Förätt:
Knaperstekt getost rödbetssorbet, karamelliserade nötter

Varmrätt:
Hjälmargös, kräftwallenbergare, grönärtsås, mandelpotatisrulle

Dessert:
Chokladvariation 

Ha en skön söndag och en bra vecka

lördag 2 juni 2012

Kräftpasta och den 2 Juni

Tänk idag är det den 2 Juni och det är +11° lite kallt kan jag tycka. För 22 år sedan var det +20° och strålande sol denna dag då jag och maken gifte oss, så i kväll ska vi fira med att gå ut och äta.
Här finns ett inlägg om när vi firade vår 20åriga bröllopsdag.

Till lunch idag åt vi en snabb pasta rätt som är riktigt smarrig. Smakade en variant av denna pastarätt för många år sedan hos en kompis och sedan under årens lopp har jag gjort min egen touch av receptet.


Kräftpasta
2 morötter (stavar)
1/2-1 purjolök (stavar)
2 tomater (ta bort skalet och hacka tomaten i mindre bitar)
tomatpuré
2dl grädde
2dl vatten
salt
svartpeppar
1/2 pressad citron
cayennepeppar
1 burk kräftstjärtar
 ev mjöl

Woka morötterna i någon minut ha i löken och häll i allt utom kräftstjärtarna.
Låt det koka ihop några minuter smaka av så du får kryddningen som du vill och red ev av med mjöl.
Häll i kräftstjärtarna och rör om och servera med pasta och sallad.