onsdag 29 januari 2014

Konsument i diskmaskins djungeln

När vår diskmaskin gick sönder i början av hösten hade jag bestämt mig att vi skulle ha en Svanenmärkt diskmaskin.När jag sedan började kolla vad som fanns upptäckte jag att det bara fanns ett märke som hade Svanenmärkta diskmaskiner.Valet kan ju i första anblicken kännas lätt, men det blev det inte, för sedan började jag kolla på tester, priser, energieffektivitet, årsförbrukning av vatten och el.
Dessa tre hamnade på min lista vilken skulle jag välja? hur skulle jag tänka?

Svanenmärkta Asko D5424W
Energieffektivitet A+
Energiförbr -
Vattenförbr -
Årsförbrukning Energi -
Årsförbrukning Vatten -
kostar 5995

Bosch SMU53M72K (bäst i test 2013 Råd&Rön)
Energiförbr. per omgång     0.75 kwh
Vattenförbr. per omgång     10.0 l
Årsförbrukning Energi     215.00 kwh
Årsförbrukning Vatten     2800.00 l
Energieffektivitet     A+++
kostar 5995kr

Bosch SMU50M62SK (bra köp 2012 Råd&Rön )
Energiförbr. per omgång     0.92 kwh
Vattenförbr. per omgång     10.0 l
Årsförbrukning Energi     262.00 kwh
Årsförbrukning Vatten     2800.00 l
Energieffektivitet A++
kostar 4495kr

Vi valde till sist Bosch SMU50M62SK
För att det var ett bra pris och den skiljde sig inte så mycket från den andra
Boschmaskinen och den är klassad som ett bra köp. På minus sidan är att man inte vet om det är flamskyddsmedel i plasten på en Boschmaskin.

Asko som jag var helt säker på från början hade bristfällig information om årsförbrukning av vatten och el. Tyckte även att energieffektiviteten var för dålig för att vara svanenmärkt.
Jag hittade inga offentliga testresultat från den heller.På plus sidan är att den är Svanenmärkt
Svanen = kontrollerar så att det inte finns miljöfarliga ämnen som kan finnas i komponenter som t.ex flamskyddsmedel.

Fakta jag lärt mig i diskmaskinsdjungeln.
Visste ni att det skiljer på energiklasser för olika produkter t.ex diskmaskin, kyl/frys, tv-apparater.
Ett ex en kombinerad kyl/frys i energiklass A+++ i snitt 60 procent mindre energi än en motsvarande modell i energiklass A. För diskmaskiner är skillnaden 30 procent.
När man ska välja diskmaskin kolla även energianvändningen per år.
Energimärkningen har funnits sedan mitten på 90-talet och bidragit till sänkningar av energianvändningen i hela Europa.
Om ni har fler frågor om energi kontakta Energimyndigheten de hjälpte mig att förstå t.ex energiklasserna :)

Omständig är jag när jag ska handla något.Tur att man har en tålmodig make:)
Nästa investering är soffa och bokhylla till vardagsrummet det kan bli ett intressant projekt särskilt efter gårdagen då jag var på föreläsning hela dagen om hormonstörande ämnen.
Ha det gott
kram Milla

söndag 26 januari 2014

Mustig linssoppa

Idag bjöd jag några vänner på lunch och passade då på att göra en extra stor sats soppa som jag kan frysa in och ha under vardagen:) Enda problemet var att det var svårt att smaksätta. Vaknade i morse av att jag var förkyld, så jag följde Anna Skippers recept punktligt i alla fall på kryddorna, för att det inte skulle bli för starkt eller för salt.

Mustig linssoppa (20 portioner)
    4 msk rapsolja
    2 röd lök, hackad
   10 morötter, skurna i 1 cm stora tärningar
    6 vitlöksklyftor, hackade
    4 tsk torkad timjan
    4 tsk torkad oregano
    6 cm färsk ingefära, skalad och riven  
    500g röda linser
    2 fpk krossade tomater
    3 liter vatten
    4 kycklingbuljongtärningar
     salt, svartpeppar

    Lägg i lök, morötter och vitlök och fräs några minuter i en kastrull tillsammans med rapsoljan.
    Tillsätt linser och rör om ordentligt.
    Häll i tomater, vatten och buljong.

    Rör i timjan, ingefära och oregano.
    Krydda med salt och peppar.
    Sätt på locket och koka upp. 

    Låt puttra ca 25 minuter tills linserna är mjuka.
    Mixa om du vill ha slät soppa

Detta är mitt bidrag till månadens bönbonaza hos mitt lilla gröna

fredag 24 januari 2014

Go fika

Bjöd mina arbetskamrater på detta fika för ett par veckor sedan.

Choklad och lakrits tryfflar (recept från mat så klart)
200 g mörk choklad (70%)
1 dl grädde
1 msk lakritspulver
1 tsk honung

Hacka chokladen fint och lägg den i en skål.
Koka upp grädde, lakritspulver och honung under omrörning.
Häll gräddblandningen direkt över chokladen och rör tills det blir en jämn smet.
Häll upp smeten i en form, låt stå kallt i kylen någon timme.
Skär i bitar och pudra över lakritspulver.

Havrekakakor med choklad (inspiration från saras delikatesser)
400 g rumsvarmt smör
8 msk socker
5 dl havregryn
4 dl  dinkelmjöl
1 tsk bikarbonat
200 g mörk, hackad choklad
2 dl solroskärnor
Garnering:
Mörk choklad

Blanda till en fast deg, rulla små bollar och lägg på plåt.
Tryck med en gaffel.
Grädda i mitten av ugnen, 200° ca 10 minuter.
Dela chokladen i mindre bitar och lägg på kakorna

Bloggen har krånglat denna vecka, men nu verkar det funka.
Nu har jag äntligen fixat instagram,är dock inte fullt så skicklig ännu, men följ mig gärna genom min utveckling på millashalsoblogg  :) 
Ha det gott
kram Milla

lördag 18 januari 2014

Miljövänliga iPhoneskal och lamm - kycklingwraps

Nu har det hänt jag har lämnat stenåldern jag har köpt en iPhone nu med abonnemang har även lämnat kontantkortet:) Jag såg för ett tag sedan att man sålde miljövänliga iPhonskal på nätet. När jag sedan kom hem med min nya telefon beställde jag ett. De är gjorda av lin och av en nedbrytbar plast som heter Flexstic som framställs av växtfiber. Jag beställde en grön men de finns i andra färger också kolla in här..
Nästa steg är att återvinna min gamla telefon det kan man göra hos envirofone kika in här.. 

I veckan åt vi en gammal goding Lamm - kycklingwrap

Lamm-Kycklingwraps
Tärna 1st zucchini och skär1st rödlök i tunna klyftor. Fräs det det lagom mjukt och smaksätt med 2 tsk spiskummin,1msk paprikapulver,1 msk oregano, salt och peppar efter smak. Och lägg på en tallrik.
Stek 400g kycklingfile som du har strimlat och 250g lammkorv (skurna i mindre bitar)
Servera med libanesiskt pitabröd, Tzatsiki, sallad.
Blanda som du vill på ditt pitabröd och njut av maten.

Tzatsiki
Riv en halv gurka grovt lägg på hushållspapper så att vätskan sugs upp i pappret. Blanda gurka 2 dl turkisk yoghurt. Pressa i 2st vitlöksklyftor och salt och peppar efter eget önskemål + 1 msk olivolja.

Ha en riktigt skön lördag:)

onsdag 15 januari 2014

Gästbloggning

Idag gästbloggar jag på bloggen VARDAG.NU
Kika in hos Sara så får ni många fina recept.
Jag bjuder på en av mina favorit fiskrätter chililax med limesås.


Ha det gott
kram Milla

lördag 11 januari 2014

Yoga och god kötträtt

Började dagen med att jogga i snön det var som att springa på bomull :)
I går var jag på två provapå pass yoga och nu börjar jag förstå skillnaden på olika yoga.

Jag testade först Yin yoga som är en lugn yogaform som utförs med avslappnade muskler och positionerna hålls under lång tid minst 3 min. Det är framförallt områdena kring höften, låren, bäckenbenet och nedre delen av ryggraden som man jobbar med. En skön och avslappnad yoga, men jag blev snabbt rastlös.

Sedan provade jag Ashtanga yoga.
Den består av en serie positioner som utförs i en viss ordning.
En dynamisk och fysisk form av yoga som ger styrka och smidighet.
En avancerad yoga som styrkemässigt passar mig, men jag blev lätt yr i huvudet för man är en del med huvudet neråt och det klarar jag inte så bra.

Jag kom i alla fall fram till att jag vill ha något mittemellan dessa yoga former så sökandet fortsätter:)
Sedan vill jag ha ett ställe där jag kan gå på yoga när jag kan, vill inte vara bunden till kurs en gång i veckan. En helgkurs eller klippkort skulle passa mig riktigt bra.Yoga vill jag ha som ett komplement till min andra träning.
Tänkte tipsa om en riktigt god kötträtt (receptet kommer från Buffe tidningen)
Bulgogi med currystekt ananas
    400 g lövbiff
    1 förpackning frysta haricots verts (à 250 g)
    1/2-1 färsk ananas
    curry
    Marinad
    2 vitlöksklyftor
    3/4 dl japansk soja
    1-2 msk sesamfrön
    1 tsk sambal oelek
    1/2 dl rapsolja
    nymalen svartpeppar
Skär lövbiffen i strimlor. 
Marinad: 
Skala och finhacka vitlöken. Blanda med soja, sesamfrön, sambal oelek, svartpeppar och olja i en plastpåse. Lägg ner köttet i marinaden och låt det ligga  i marinad ca 1 timma.

Skär ananasen i fyra klyftor. Skär bort rotstocken och "skalet" på varje klyfta.
Pudra över curryn och stek klyftorna i olja ca 1 minut på varje sida.
Hetta upp olja i en wokpanna. Ta upp köttet från marinaden och stek några minuter.
Tillsätt bönorna, rör om och låt dem puttra med någon minut tillsammans med resten av marinaden. 
Spä ev med vatten. Servera med ris, currystekt ananas och en grönsallad.

 Ha en riktigt skön helg:)

söndag 5 januari 2014

Boktips

Har verkligen slappat denna julledighet förutom lite träning då och då. Mycket av min slapp tid har jag använt till att läsa böcker. Tänkte därför ge er lite lästips i dag

 
Det goda inom dig av Linda Olsson
Det handlar om en svensk kvinna som flyttat till Nya Zeeland. Där hon lär känna en liten pojke som bor hos sin mormor som inte är så snäll mot honom. Man får sedan följa deras liv som är både vackert och sorgligt.
Boken har några avsnitt som jag upplever är seglästa, men annars är den lättläst och det är en riktigt välskriven bok som berör.
Den får 3 av 5 poäng 


Livet efter dig av Jojo Moyes
Det här är en bok som påminner lite om "oväntad vänskap" fast ändå inte?
Boken handlar om Will som är en aktiv,  framgångsrik och levnadsglad ung man.
En dag råkar han ut för en olycka och blir förlamad från halsen och ner.
Han är deprimerad och bestämmer sig för att åka till en klinik i Schweiz för att avsluta sitt liv.
Han ger sin familj 6 månader och om han fortfarande känner likadant lovar de att de ska ta honom dit. Föräldrarna anställer Lou som "sällskapsdam" hennes uppgift blir att försöka gör allt för att få honom att ändra sitt beslut. Kärlek uppstår men räcker det?
En riktigt bra bok där den är skriven mestadels från Lous perpektiv. Vid några tillfällen i boken så har författaren valt några korta inlägg med några bipersoner detta tyckte jag var lite störande.Men annars är den lättläst bok som berör. Den får 4 av 5 poäng 

Böckerna finns på bokbörsen om man kan tänka sig köpa en begagnad bok annars finns ju alltid Adlibris

Nu har jag tagit en ny fräsch bild  till denna goda klassiska fiskrätt se recept här.. 


Ha det gott

fredag 3 januari 2014

Millas fyller 4 år

Tänk i dag är det fyra år sedan jag gjorde första inlägget på bloggen tiden går fort när man har roligt:)
Ja hur var bloggåret 2013?
Det har varit ett bra år och några utmaningar har det varit under året.

Jag började året med att vara med på en förhandsvisning på dokumentärfilmen
”Världens säkraste kärnkraftsverk”
Naturskyddsföreningen hade bjudit in mig som medlem och när de fick reda på att jag hade en hälsoblogg ville de att jag skulle skriva vad jag tyckte om filmen (ideellt). Jag tyckte att det skulle bli roligt att skriva, men vad svårt det var att skriva om detta ämne på ett bra sätt. Många timmars arbete blev det innan jag blev nöjd med texten. Filmen är baserad på kritiken från den Japanska rapporten om olyckan i Fukushima, men även hur säkerheten är i Ringhals. Läs hela inlägget här..

I maj var det en ny dokumentärfilm som hade premiär jag blev igen tillfrågad om jag hade lust att skriva om den filmen. Jag tackade ja igen, men denna gång hade jag med mig en vän som också såg den samtidigt som mig. Jag hade nu någon att bolla tankar med så att jag lättare kunna skriva om filmen
"Inte bara honung"
I filmen fick vi följa bina i de schweiziska alperna där de lever ett fritt liv i det vilda - till deras stränga industritillvaro vid Kaliforniens många mandelträdsodlingar. Filmen tar oss också till Kina, där bina ersatts av människor som pudrar träden med pollen för hand efter att bina utrotats. Den röda tråden i filmen är regissören Markus Imhoof som söker svar på varför bina dör runt om i världen? läs hela inlägget här..

Har under 2013 hittat en deo som är utan aluminium som jag tycker är bra, som även är svensktillverkad. Läs här...

En av de godaste vegetariska rätterna jag gjort under året var morotsbiffar med currysås
Se recept här.. 

En av de artiklar jag läst under året som berört mig mest handlar om Gore -Tex och hur det påverkar vår miljö.
Vad är egentligen Gore-Tex? Det är ett membran som är gjort av (PTFE, fluorplast känt som teflon).
Membranet har mikroskopiskt små porer – 20 000 gånger mindre än en vattendroppe – mellan fibrerna. Porerna är däremot tillräckligt stora för att släppa igenom vattenmolekyler, det vill säga vattenånga. På så vis blir membranet helt vattentätt, men släpper igenom fukt. Fakta: wikipedia

Gore-Tex innehåller perfluorerade ämnen som gör att vatten och fett glider av, ungefär som smör halkar omkring i en teflonpanna. Teflon och Gore-Tex bygger på samma kemiska ämne.
Det heter PTFE Fakta:Naturskyddsföreningen
Läs hela inlägget plus artikeln här..

Jag har också gjort några gästinlägg hos några bloggkollegor under året det har varit riktigt roligt:)
Jag har börjat att ta bilder till de recept som saknat bild ska även byta ut lite bilder som inte är bra detta arbete kommer fortsätta under 2014.
Hoppas på ett roligt och spännande 2014 önskar ni något som ni vill att jag ska skriva om så hojta till, så ska vi se vad jag kan göra:)
Jag vill också tacka för den respons jag fått av er läsare under året det betyder mycket.
Hoppas att jag under 2014 kommer att få träffa några läsare eller bloggare utanför skärmen det skulle vara roligt:)

Nej nu får jag nog avsluta detta inlägg annars blir det för långt:)
Maken och jag firar denna 4-års dag med att äta hemgjord pizza se recept här..

Ha det gott
kram Milla


onsdag 1 januari 2014

Nyårsmeny 2013

Här har det varit en lugn nyårsafton. Vi har firat med vår familj plus några vänner till dottern. Mysigt när ungdomarna vill vara hemma:) Maken hade ett fotouppdrag att fotografera vid tolvslaget vid slottets årliga fyrverkerier. Jag och sonen var kvar hemma och tröstade den stackars kaninen (bor utomhus) som var livrädd för dessa smällare och fyrverkerier. Medan maken tog med de övriga ungdomarna till slottet för att fira in det nya året:) Här kommer vår meny.
Nyårsmenyn 2013

Förrätt:
Waldorfsallad med gröna linser
2 dl gröna linser
1/2-1 st salladshuvud
2 äpplen
1 påse valnötter
ev salt och svartpeppar
Dressing
1 dl grekisk/turkisk yoghurt
1/2 dl majonnäs
2 msk citronsaft (pressad citron)

Koka linserna enligt anvisning på paketet. Låt svalna
Skär salladen och äpplena i mindre bitar.
Rör i hop dressingen. Blanda linser, sallad äpple och dressing
toppa med valnötterna.


Varmrätt:
Baconlindad kycklingfile med brieostfyllning, pressad potatis och vitvinssås.
Här var vi glupska så här blev det ingen bild. 
Vitvinssås
1  banancharlottenlök (hackad)
2 vitlöksklyftor (hackad)
2 dl kycklingbuljong
2 dl vitt vin eller matlagningsvin
3 dl grädde
cayennepeppar
dragon
basilika
persilja
oregano
1/2 citron pressad
honung
salt
Fräs löken på låg värme i olivolja.
Häll på vin och grädde, buljong och cayennepeppar låt små koka på svag värme ca 10 min.
Sila av såsen.
Värm igen i kastrullen tillsätt kryddor, citron, honung och salt efter egen smak.
Red av såsen med mjöl.

Efterrätt:
Glace au four med browniebotten och jordgubbar (inspiration från Allt om Mat)
Botten:
100g  mörk choklad
25g    smör
1 st    ägg
1 dl    socker
1/2 tsk vaniljpulver
4 msk   vetemjöl
1 krm  bakpulver
50 g   valnötskärnor, grovhackade
Maräng:
4 st     äggvitor
1 tsk   citronsaft, pressad
3/4 dl  strösocker
Fyllning:
1 liter  vaniljglass
ca 3 dl jordgubbar (djupfrysta)
Sätt ugnen på 175°.
Dela chokladen i bitar och smält den i mikrovågsugn på full effekt i 1-3 minuter. Rör om någon gång.
Rör ner smöret i chokladen. 
Vispa ägg, socker och vaniljpulver. Blanda med chokladen. 
Tillsätt mjöl, bakpulver och grovhackade valnötter.
Lägg ett bakplåtspapper i formen och bred ut chokladsmeten. 
Grädda 15-20 minuter mitt i ugnen. 
Låt kakan svalna. 
Lägg den på ett plant ugnssäkert fat för servering.
Maräng: 
Sätt ugnen på 250°.
Vispa äggvitorna, citronsaften och hälften av sockret till en fast smet på medelhastighet. 
Tillsätt resten av sockret och fortsätt att vispa på full effekt.
Lägg lätt upptinade jordgubbar ovanpå browniebottnen. 
Lägg glassen ovanpå och bred till sist ut marängsmeten runt och ovanpå hela glassen. ställ in i ugnen ett par minuter.  
Servera direkt