fredag 28 november 2014

Saffransfudge och Ingefärskakor

Härliga fredag, haft en vecka med mycket fokus på jobbet utvecklingssamtal m,m så efter en arbetsvecka på 45 timmar är man lite trött. Men har hunnit med lite träning däremellan skivstång och jogging känner mig nöjd med det:) Adventsfint har jag ännu inte fixat, får göra det på söndag, för i morgon ska maken och jag åka med några vänner till Stockholm och gå på lite olika julmarknader och få lite julstämning/julkänsla :) Tänkte ge er lite recept bl.a på saffransfudge som jag testade i förra veckan (LCHF)
Har också testat att göra ingefärskakor riktigt goda kanske inte de nyttigaste, men bra råvaror är det i dem och ingefära är ju bra:) och smör är bättre än margarin:)

Saffransfudge ca 20st ( inspiration från Ericas LCHFtill vardag och fest)
50 g osaltat smör
2 dl grädde
1 krm vaniljpulver
0,25g (Ett halvt kuvert saffran) 
1 tsk honung
50g mörk choklad ( jag använde icas i love eco) 

Lägg smörpapper i en liten form, ca 10x10 cm.
Lägg smör, grädde, vaniljpulver och saffran i en kastrull och koka upp under omrörning.
Låt koka tills smeten tjocknar (tar mellan 15-25 minuter för mig).
Häll smeten i formen, ställ i kylskåpet för att stelna.
Smält chokladen i kastrull på svag värme.
Bre på chokladen på fudgen
Ställ i kylen ca 30 min
Skär fudgen i små bitar förvaras i kylskåp.
Tips:
Om fudgen skulle skära sig när den kokar kan du hälla 1-2 msk kall vispgrädde i en kall kastrull.
Häll långsamt den skurna fudgen, lite i taget, ner i grädden under kraftig omrörning.


Ingefärskakor ca 50st (inspiration från Inte utan mitt förkläde)
100g smör
1 msk torkad ingefära
1 dl sirap
2,5 dl socker
1 dl grädde

1 st ekologisk citron
7 dl mjöl
1 msk bikarbonat


Smält smöret och rör ner ingefära, sirap och  socker. 
Låt svalna.
Tvätta citronen och riv skalet.
Pressa saften ur citronen. 
Rör ned skal och saft från citronen i smörblandningen.
Vispa grädden tjockt i en bunke som ska rymma hela degen.
Rör ner smörblandningen.
Häll ner mjölet lite i taget och häll i bikarbonatet. 
Degen ska kännas ganska fast - men inte hård.
Låt degen vila i kylen i ca 24 timmar.

Forma små runda bollar och lägg på bakplåtspapper.
Kakorna flyter ut vid gräddning så det ryms 12 kakor på varje plåt.
Gräddas i ca 15 min i 150°
Grädda först på 10 minuter på mittersta falsen, sedan max 5 minuter på näst översta falsen. 

Ha det gott
Följ mig gärna på Instagram @millashalsoblogg och Twitter @millafunderar 

lördag 22 november 2014

Vildsvinsgryta

Idag har jag förberett efterrätten till nyår körsbär i rom finns recept här... blandade jag lite annorlunda än förra gången tog det jag hade hemma, så det blev 11/2 dl ljus muscovadosocker och 11/2 dl kokossocker jag lade även i några stycken torkade aprikoser förutom russinen:)
Testade också att göra en saffransfudge blir den bra så kommer det snart upp här på bloggen.

Här kommer ett riktigt gott recept på vildsvinsgryta

Vildsvinsgryta
700 g vildsvinskarré
1-2st gul lök
2st  morötter
1 vitlöksklyfta
1 tsk timjan
1 msk tomatpuré
1 tsk persilja
1 msk kalvfond
2 dl rödvin
3 dl vatten
1-2 nävar torkade trattkantareller
1 dl grädde
smör
salt och peppar
maizena
soja
Lägg de torkade trattkantarellerna i kallt vatten
Skär vildsvinsköttet i  mindre bitar.
Skala och hacka den gula löken.
Skala och skär morötterna i bitar.
Finhacka vitlöksklyftan.
bryn köttet i smör
Tillsätts lök och morotsbitar låt bryna en stund.
Ha i timjan, tomatpuré, vin, vatten och fond
Låt grytan sedan sjuda under lock i 45 minuter.
Sila bort vattnet från trattkantarellerna och lägg i grytan.
Häll i grädden
Red av med majsstärkelse löst i vatten och sjud grytan 5 minuter till.
Färga med soja och smaka av med salt och peppar.
Strö över med persilja

Ha det gott
Kram Milla
Följ mig gärna på Instagram @millashalsoblogg och Twitter @Millafunderar

söndag 16 november 2014

Andree expeditionen och Gränna

Efter jag läst Bea Uusmas bok Expeditionen min kärlekshistoria så ville jag verkligen besöka Grenna museet. I går morse bar det i väg till Gränna förväntansfull och lite nervös var jag inför denna dag. Vid Grenna museet hade jag och maken bestämt träff med Bokskorpionen (Endast eböcker) som är med i samma nätbokcirkel som mig. Vi har inte träffats förut, men det var som vi känt varandra hur länge som helst så roligt att träffas i verkligheten:) Det är andra gången som jag träffar en bloggvän på riktigt läs mer om det här..

Jag hade bokat en guidad visning bara för oss och sedan gick vi runt på museet. En mycket intressant guidning och utställningen var lagom stor. Man kan ju undra vad Andree hade för syfte med denna expedition? Svaret vi fick var att " så fullständigt som möjligt i geografiskt hänseende utforska den norra polarregionen" En annan intressant sak är att både kung Oscar II och Alfred Nobel var med och finansierade projektet. För att det fanns en önskan om att Sverige skulle bli först på Nordpolen.


Den 11 juli 1897 var vindarna de rätta och Andrée och medresenärerna Fraenkel och Strindberg lyfte med vätgasballongen Örnen mot Nordpolen. 1930 hittade man på Vitön kvarlevorna efter expeditionsmedlemmarna ,deras verktyg och dagböcker.
Fascinerad men tragisk historia. Ju mer jag får veta om denna händelse desto mer vill jag veta, så nu läser jag en bok från1968 Ingenjör Andrees luftfärd av Per Olof Sundman (Finns att köpa på Bokbörsen) den är skriven som en roman, så den är lättläst.
När vi kände oss mätta på Andrees expedition, så gick vi till det mysiga 50-talsfiket där vi åt en lättare lunch:)

Innan det var dags att åka hem till Närke igen så var vi inne en sväng hos polkapojkarna:) 

Nu har jag skaffat Twitter så följ mig gärna @millafunderar
På Instagram heter jag @millashalsoblogg

torsdag 13 november 2014

Gröna linsbiffar med ajvar och Coleslaw

Jag ville testa att göra biffar av gröna linser och hittade ett recept från bloggen Ät mer vegetariskt jag har ändrat lite så här blev min variant. Biffarna blev smakrika och riktigt mättande. Av denna sats blir det rätt många biffar, så är man inte så många som ska äta så styckfrys de färdiga biffarna.

Gröna linsbiffar med ajvar ca 6 port
4 dl torkade gröna linser
1 st gul lök
1/2 dl dinkelmjöl
1/2 dl havrekli
2 pressade vitlöksklyftor
2 ägg
2 dl ajvar
1 tsk gurkmeja
1 krm Tabasco
1 hackad chili (röd)
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
Smör eller olja att steka i
Skölj linserna 
Blötlägg linserna i kallt vatten ca 1 timma (ej nödvändigt men förkortar koktiden)
Skölj linserna igen och häll på nytt vatten 8 dl och koka linserna med 2 tsk salt låt koka tills de blir mjuka ca 20 min. Skölj dem sedan i kallt vatten och lägg de sedan i en bunke.
Finhacka löken och bryn den lätt i lite smör.
Finhacka chilin och ta bort kärnorna
Blanda ner mjöl, havrekli, pressad vitlök, ajvar, finhackad chili, brynta löken och kryddorna.
Rör sist i äggen.
Klicka ut smeten i stekpannan och forma med hjälp av skeden till biffar och stek dem i lite smör eller olja några minuter på varje sida.

Vi åt biffarna med coleslaw 

Coleslaw 
 5 dl finstrimlad vitkål
 1 liten gul lök
 2 morot
 1 dl naturell yoghurt,
 2 tsk dijonsenap
 en klick honung
 salt
 svartpeppar
 Strimla vitkålen med  osthyvel eller kniv.
 Skär tunna lökringar 

 Strimla morötterna med en osthyvel
 Häll allt i en skål och blanda i yoghurt, dijonsenap, honung, salt, peppar 

Ha det gott
Kram Milla
Följ mig gärna på Instagram @millashalsoblogg


söndag 9 november 2014

Kikärtsbröd, Allt för hälsan, Mitt kök

Inlägget i dag kommer bli lite blandad kompott. Recept på glutenfritt bröd, filmtips och mina tankar runt Mitt kök och Allt för hälsan mässan.
I går morse åkte vi i väg jag och syrran till Älvsjömässan. En dag jag verkligen sett fram emot med två mässor med det som intresserar mig - hälsa och mat :) Allt för hälsan var en bra mässa med många bra utställare och kunniga människor. Jag gjorde några bra inköp, en bambuskärbräda och en ecoyogamatta :) Sedan var Risenta i en monter där de lagade bönpasta. Det var riktigt gott så jag köpte med mig några paket. Kul var det också att träffa Alex (VD på Risenta) för nu är det att tag sedan jag var ambassadör för Risenta :) Läs mer om det här..

Det jag saknade var mer information om de olika yogaformerna, jag hade velat veta lite mer. På mässan hade de satsat en del just på yoga, så därför trodde jag att jag skulle få lite mer info om det. Jag hade också velat gå på lite seminarier för det fanns ganska många bra att gå på, men vi hade inte så mycket tid (5 timmar och två mässor)
Mitt kök mässan hade en del att bjuda på. Jag fastnade för Risberg och smakade en riktigt god kimichi så en burk fick följa med hem. Herbaria hade fantastiskt fina organiska kryddor så jag köpte med mig cajun spices och grön urskogspeppar. Leksands knäckebröd hade många bra bröd till provsmakning. De som fick följa med hem var nässlor och bovete, kantarell och lingon, havssalt och frön.

I stort sett en bra utställning, men jag blev förvånad av att nästan hälften av alla utställare var vin/sprit. Jag tyckte det blev för mycket och hade velat ha mer matutställare.
Det som var kul var att man kunde testa olika sorters vin om man hade köpt dryckeskuponger. Det tråkiga var att en del människor blev riktigt onyktra det förstörde lite av min upplevelse av matmässan.
Bästa vinet jag testade var en Prosecco och mitt sämsta test var Blossas årets glögg med smak av lavendel.
Dagens maträddning var Viktväktarnas monter där de delade ut smakportioner av glasnudelsallad med räkor, riktig gott var det (se bild). Syrran hade bjudit mig på lunch i restaurangen Sjömagasinet som är en känd restaurang från Göteborg. Lunchen vi beställde var hummersallad kostade 165 kr. Den var god men det var så lite som en smakportion med några blad, nötter, en liten hummerbit som en räka typ, russin och några droppar dressing. Smakportionen hos viktväktarna var större.
Tyvärr Sjömagasinet ni är inte en restaurang som jag tänker besöka om jag besöker Göteborg.

Kändisar vi såg skymten av var Pamela Andersson, Paolo Roberto, Mats-Eric Nilsson (Äkta Vara), Reene Voltaire, Elisabeth Johansson (lakritsdrottning, kokboksförfattare)
Trötta men nöjda åkte vi sedan bussen hem till Närke.

I veckan testade jag att baka ett glutenfritt kikärtsbröd. Tipset hade fått från kostvetaren på instagram.

Kikärtsbröd
200 g kikärtor (kokta, köpta i fpk eller hemkokta)
250 g keso
2 msk linfrön
1 msk kikärtsmjöl
1 msk bakpulver
1 krm salt
1/2 tsk kummin
1/2 tsk anis
2 msk ekologiskt kokosfett (smält)

Sätt ugnen på 200°
Mixa först kikärtorna ha sedan i resten av ingredienserna och mixa till en jämn smet.
Klicka eller häll ut smeten på en smord plåt.
Grädda i mitten av ugnen ca 15-20 min
Låt svalna och skär sedan i det tunna brödet i lagom bitar.

Avslutar detta långa inlägg med ett filmtips. Om man vill se en må-bra-film med mat tema så se Chef den går på bio nu:)



Ha det gott
Kram Milla
Följ mig gärna på Instagram @millashalsoblogg

lördag 1 november 2014

Sjukhuskatten Oscar

Sist vi hade vår bokcirkelchatt Boktokig, Endast Eböcker och jag läste vi boken Sjukhuskatten Oscar av David Dosa översättare Lottie Eriksson.

David har skrivit en intressant bok om en katt som bor på ett vårdhem för dementa människor.
Katten Oscars känner på sig när en patient ska dö. Oscar vet mer än vårdpersonalen när patienten inte har så långt kvar. Han hoppar då upp i sängen och lägger sig till rätta och håller patienten sällskap de sista timmarna. Läkaren David tror först att det bara är en tillfällighet, men det händer gång på gång och David börjar prata med de anhöriga och vårdpersonalen om det. Det är en bok som ger en inblick i demenssjukdom och hur det är att jobba med det och att vara anhörig. Man får ta del av olika människoöden, en del mycket gripande. Vi i bokcirkeln var överens om att det var en bra och lärorik bok som vi gärna rekommenderar att läsa.
Nästa bok i bokcirkeln är 438 dagar av Johan Persson & Martin Schibbye häng på om du vill bokchatten är 1 december mer info finns hos Boktokig när det börjar närma sig.

Här kommer ett litet tips på en annan variant av tacos

                                                    Kycklingtacos se recept här


Önskar er en lugn och fin Allhelgonahelg 


Kram Milla 

Följ mig gärna på Instagram @millashalsoblogg