söndag 20 mars 2016

Brytbröd med oliver och fetaostkräm

Ett gott lång jäst brytbröd till påsk kanske?
Extra gott att servera fetaostkräm till :)

Brytbröd med oliver
15 g jäst
3 dl kallt vatten
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 dl grovt rågmjöl
5 1/2 dl vetemjöl special
125 g kalamatoliver utan kärna
Smula jästen i en bunke tillsätt kallt vatten.
Tillsätt olivoljan och saltet
blanda ner mjölsorterna och arbeta ihop degen ca 10 min.
Degen ska vara ganska lös.
Olja in bunken invändigt med olivolja och ha i degen i bunken.
Låt degen jäsa under natten eller 8 timmar i kylskåpet 
Sätt ugnen på 250°
Vänd upp och ner på på bunken med den kalla degen på en smord plåt låt degen flyta ut.
Dela degen i rutor med en oljad kniv utan att skära.
Tryck försiktigt ner oliver i degen
Strö över lite grovt rågmjöl.
Sätt in brödet i mitten av ugnen och sänk värmen till 200°
Grädda i ca 12-15 min

Fetaostkräm
100 g fetaost
1 dl yoghurt (gärna grekisk)
11/2 msk hackad basilika
1 vitlöksklyfta
svartpeppar.
Smula fetaosten och blanda alla ingredienser till en kräm.


I helgen kollade jag på filmen om socker har ni sett den?
Australiensaren Damon Gameau undersöker det dolda sockret i många människors vardagskost genom att äta den typen av mat i två månader. Hans resa och resultat får vi följa i programmet. Även om filmen överdriver så har den en del saker man kan ta till sig, så visst är den värd att se.
Den går på SVTPLAY några veckor till.
Läste intressanta reflektioner av filmen på en blogg läs gärna här...

Ha det gott
Kram Milla
Följ mig gärna på Instagram @millashalsoblogg och Twitter @millafunderar

4 kommentarer:

  1. Åh så gott det både låter och ser ut. Älskar oliver och bröd. :-) Kram

    SvaraRadera
  2. Japp, sockerfilmen har vi sett och den var både överraskande och väldigt bra och intressant!
    Så gott med både oliver och en fetaostkräm, dom går ju som hand i handske!

    Kram på dej

    SvaraRadera