tisdag 31 maj 2016

Parmesan fabriken

Efter första natten i Modena tog vi taxi till 4 Madonne Caseificio dell'Emilia.
Där blev vi väl omhändertagna av en guide som pratade riktigt bra engelska. Hon visade runt oss och berättade om parmesan tillverkningen. En mycket intressant tur som avslutades med ostprovning.
Vi hade bokat denna tur via deras hemsida och tips hade vi fått från Italienska turistbyrån i Sverige.






Innan vi åkte tillbaka till Modena så handlade vi med oss ost i deras lilla butik :)
Vi hade fått tips att åka buss tillbaka till Modena bussen kallas Pronto och måste beställas minst två timmar innan hämtning. Vår guide fixade den beställningen åt oss :)
Det här var andra inlägget om vår mat/kultur resa i Italien i april.

 
I väntan på bussen lekte maken med kameran modellen var inte riktigt beredd :)
Ha det gott
kram Milla

lördag 28 maj 2016

Rabarbersås och Linsssallad

Rabarber är så gott och riktigt rolig grönsak att både baka och laga mat med.
Jag blev sugen på att prova att göra en sås på rabarber och det blev riktigt gott. Jag åt den tillsammans med stekt lax, men jag kan tänka mig att den är riktigt god att ha till grillad halloumi.
Jag gjorde också en linssallad till detta.
Inspiration till dessa recept kommer från Allt om Mat

Rabarbersås
125 g  rabarber   
1 lime (rivet skal + 1 msk saft)
2 dl vatten
1/2 tsk  salt   
3 msk råsocker   
2 krm sambal oelek   
2 tsk Maizena majsstärkelse

Ansa och finstrimla rabarbern.
Lägg den i en kastrull tillsammans med rivet limeskal, limesaft, vatten, salt och socker.
Koka upp och låt sjuda ca 5 min. 
Smaka av med sambal oelek. 
Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten. 
Tillsätt redningen  och koka upp



Linssallad
9 dl  vatten
1 tsk  salt   
3 dl   röda linser   
250 g grön, sparris
1 kruka gräslök (finhackad)

Koka upp vatten och salt. 
Lägg i linserna och låt dem koka ca 7 min tills linserna nästan är färdiga.
Ansa och bryt av den nedersta delen på sparrisen och skär den i 2-3 cm långa bitar. 
Låt dem koka med linserna ca 3 min.
Häll av i ett tätt durkslag. 
Häll upp i en skål och blanda ner gräslök.

Vad har ni för planer i dag?
Jag ska snart göra mig i ordning för att vara med på ett bröllop (cermonin) ej festen.
Ikväll om vädret tillåter ska jag, maken, dottern och några vänner äta och mysa runt en öppen eld i vår närmiljö :)
Ha det gott
Kram Milla
Följ mig gärna på Instagram @millashalsoblogg och Twitter @millafunderar


tisdag 24 maj 2016

Modena


Här kommer mitt första inlägg från min mat och kulturresa till Italien som jag var på i slutet av april.
En tisdag i april åkte vi fyra stycken förväntansfulla personer till Italien. Vi flög först till Frankfurt och sedan vidare till Bologna. Från Bologna åkte vi taxi till staden Modena där vi bodde två nätter.

Modena ligger i regionen Emilia-Romagna i norra Italien. Modena är känd för sin produktion av balsamvinäger och motorindustrin med kända bilmärken som bl.a Ferrari, Lamborghini. Parmesanosten tillverkas också i denna region. Modena har också en mäktig katedral. Den berömda personen Luciano Pavarotti kommer från Modena.

När vi gick runt för att bekanta oss med staden hamnade vi nästan direkt på den mäktiga katedralen.






Första kvällen åkte vi till restaurangen Antica Moka som är en av de mest rekommenderade Guide Michelin restaurangerna i Modena. Vi valde en avsmakningsmeny som var kockens val och bestod av 7 rätter med tillhörande vinpaket. Maten var helt otroligt god och vinet till de olika rätterna satt som en smäck. Det serverades bl.a fasanbröst fyllt med prosciutto och balsamvinäger och fruktchutney, tortellini med ankleverpastej och apelsin, pasta med murklor, vaktelägg och kronärtskocka.
Vi hade servitörer runt oss nästan hela tiden som såg till att vi hade det bra. Ägarinnan kom och hälsade på oss, en riktigt charmig dam som inte kunde ett ord engelska :)
  
Ha det gott
kram Milla
följ mig gärna på Instagram @millashalsoblogg och Twitter @millafunderar


onsdag 18 maj 2016

Fruktdessert

En enkel fruktig dessert som går fort att göra.
Fruktdessert 4 port
Jordgubbar
Kiwi
bananer
Melon
ca 1/2 dl Limoncello (likör)
100g mandel/nötter jag  hackade pistage, hasselnötter och mandel

Dela frukten i mindre delar och lägg i skålar.
Hacka nötter/mandel
Strö på de hackade nötterna/mandel 
Häll lite limoncello över varje skål
Servera

Intensiva maj är här med besked kul men intensivt :)
Ni som följer mig på Instagram vet att jag förra helgen var på Fars i Lerbäck och att jag i söndags var på örtmedicinkurs i Stockholm. Vi gjorde hostmedicin och guldmjölk och fick lite ny kunskap med mig hem. När det lugnar ner sig ska jag göra ett blogginlägg om kursen.


Den här veckan laddar jag inför dotterns 20-årsdag och firande som är i helgen. Plus att maken och jag ska på 50-års fest på lördag temat på festen är Grease, så lite fix inför det är det, men kul ska det bli.

Ha det gott
Kram Milla
följ mig gärna på Instagram @millashalsoblogg och Twitter @millafunderar


fredag 13 maj 2016

Kokosrostad kycklingfile

En rolig rätt att servera både till vardags och till fest. Kycklingfiléerna är vända i kokos och riset är blandat med bl.a paprika, som tillbehör stekt lime.

Kokosrostad kycklingfilé med spicy rice och stekt lime 4 port
Inspiration från Linas matkasse
600g kycklingfiler
3 st lime
1st grön paprika
1st röd paprika
1 pkt riven kokos
1 st rödlök
ris till 4port
rapsolja
salt
svartpeppar
4 msk japansk soja
2 tsk socker
11/2 tsk sambal oelek
11/2 tsk malen ingefära
2 st pressade vitlöksklyftor

Sätt ugnen på 250°
Koka 4 port ris
Häll 1/2 påse riven kokos på en tallrik.
Krydda kycklingfiléerna med salt och peppar. 
Vänd kycklingen i kokosen och gnid in kokosen i kycklingen.
Lägg kycklingen i en ugnsform och ha på 1 msk rapsolja
Tillaga kycklingen i övre delen av ugnen i ca 20 min eller tills kycklingen är färdig
Blanda juice från 1 st lime, soja, socker, sambal och ingefära
Skär paprikorna i mindre bitar, klyfta rödlöken och halvera 2st lime
Stek limen på köttsidan i lite olja i en stekpanna i ca 1 min. Lägg på ett fat.
Stek paprikorna. rödlöken och pressade vitlöksklyftorna i lite olja ca 3 min. Blanda i ner kokt ris och sojadressing och låt steka någon minut. 
Strö kokos över riset och servera med kycklingen och lime. 

Vad har ni för planer under helgen?
I kväll ska maken och jag på trerätters middag och samtidigt se på teater, ska bli mysigt.
Ha det gott
Kram Milla
Följ mig gärna på Instagram @millashalsoblogg och Twitter @millafunderar

söndag 8 maj 2016

Citronglass

Glassväder är det nu:) Har sett på flera ställen att man gjort glass på kondenserad mjölk, så jag var tvungen att testa. Den blev riktigt god gjorde också med en citronsås till.
Såsen är gjord på lemoncurd och limoncello. Vill man ha en lite mindre söt sås, så gör din egen lemoncurd.
Citronglass på kondenserad mjölk (inspirerad från PickiPicki och Matplatsen)
5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk
2 citroner skal + saft

Vispa grädden lättvispad. 
Blanda ner den kondenserade mjölken. 
Blanda ner rivet citronskal och pressad citronsaft i smeten. 
Häll glassen i en burk med lock och ställ i frysen (minst 5 timmar).

Citronsås
1 dl Lemoncurd
4 msk Limoncello
Blanda samman till en sås.

Om man vill göra egen Lemoncurd så finns recept nedan

Lemoncurd (inspiration från Kjerstis mat)

100 g ekologiskt kallpressad kokosfett
3 citroner (Helst ekologiska)
1½ dl ljust muscovadosocker
1 dl syltsocker
3 ägg + 2 äggulor
1 msk kokossocker
½ msk vaniljpulver

Skrubba citronerna under varmt vatten.
Riv skalet av 1½ citron, pressa saften ur citronerna (saften ska bli 21/4dl)
Smält kokosfettet tillsammans med citronskal, citronsaft och muscovado- och syltsocker.
Rör/vispa så att sockret löser sig.
Vispa upp äggen med äggulorna
Sila äggvispet ned i kastrullen så att det blandas med citron och socker röran.
Häll i kokossocker och vaniljpulver.
Sjud krämen på svag värme tills den tjocknar


Ta fram glassen en stund innan den ska ätas så den mjuknar lite.
Servera med citronsåsen.

Ha det gott
Kram Milla 
Följ mig gärna på Instagram @millashalsoblogg och Twitter @millafunderar

fredag 6 maj 2016

Sallad på haricots verts med rostade pinjenötter

En lätt sallad som passar till de flesta maträtter. Inspirerad av Paulo Roberto

Sallad på haricots verts med rostade pinjenötter
  250 g haricots verts, färska eller djupfrysta
   25 g pinjenötter
   1/2 skivad rödlök
   2 tsk färskpressad citron
   3 msk olivolja
   1/2 tsk salt
Skiva löken tunt
Skölj de färska bönerna. Lägg dem i kokande, lättsaltat vatten och koka i ca 3 minuter. 
Djupfrysta bönor kokas enligt anvisningar på paketet.
Koka inte för länge, bönorna ska behålla sin spänst. 
Häll av kokvattnet och spola av bönorna med kallt vatten. Låt rinna av väl.
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna.
Pressa citronen.

Häll citronsaft, olja och salt i en skål och rör om. 
Tillsätt bönor, den tunt skivade rödlöken och pinjenötter och blanda ordentligt. 
Smaka av med salt.

Ni som följer mig på Instagram vet att jag förra veckan var i Italien. När maken och jag checkat bilderna därifrån kommer det att komma en del inlägg om den resan som gick i matens tecken.
I går firade vi sonen som fyllde 25-år och idag ska vi vara barnvakt åt barnbarnet för första gången:)
Ha det gott
Kram Milla
Följ mig gärna på Instagram @millashalsoblogg och Twitter @millafunderar